Takı Tasarım Atölyesi; Günümüzde özellikle kadınların vazgeçilmez aksesuarları arasında yer alan takı ve mücevherin öyküsü insanlık tarihi kadar eskilere dayanmaktadır. Takının tarihi, insanlığın kültür tarihi kadar eskidir. Tarihte ilk takılar deniz kabukları ve hayvan dişlerinden yapılırken, dünyada gerçek anlamda ilk kuyumculuk örnekleri Mezopotamya’da ortaya çıkarak tüm dünyaya yayılmıştır.
İlkel sanatın ilk ürünlerinden olan takılar, modern insanın kültürel ve biyolojik evrimini tamamladığı buzul çağının son evresinde, günümüzden 30-40 bin yıl öncesinde de görülmektedir. Takının tarihte dans, müzik ve beden süsleme gibi sanat ürünleriyle birlikte ortaya çıktığı tahmin edilmektedir. Deniz kabukları, hayvan dişleri ve yumuşak taşlardan yapılan takılar daha çok dinsel ve büyüsel anlamlar taşımaktaydı. Kabile simgeleri olarak kullanılmaktaydı.
İlk madeni takılar da, tarım ve hayvancılığın başladığı yerleşik kültürlerin ortaya çıktığı çağda, günümüzden 7 bin yıl önce görülmektedir. Burada doğal, saf kurşunlar soğuk dövme teknikleriyle işlenmekteydi.
Günümüzde, her yaştan özellikle kadının ve hatta erkeklerin takıları, onların en önemli aksesuarı olma özelliği taşımaktadır. Cam, ahşap, plastik boncukların, zincirlerin, deri, ip, yarı değerli ve değerli taşların tasarımın bütününü oluşturduğu örnekler, farklı renk ve zevklere hitap etmektedir. Gümüş, bakır, pirinç madenlerinin de kullanıldığı takılar, diğer takı tasarımı malzemeleri gibi, kolye, küpe, bileklik, bilezik, yüzük, broş(yaka iğnesi), hızma, halhal, kemer olarak kullanılmaktadır. Takı tasarımı teknikleri ve malzemeleriyle yapılan ürünler, çanta, şapka aksesuarlarının yanı sıra duvar süsü olarak da tasarlanmaktadır.
Hazır ürünlerin birleştirilmesi olarak özetlenen takı tasarımında, kullanılan malzemelerin ve el aletlerinin terminolojisi derslerde öğretilmektedir. Müfredat dahilinde, döküm olarak hazırlanmış ara malzemelerin de kullanıldığı tasarımlar ile misina, lastik, ip, deri, makrome ipi vb. malzemeler kullanılmaktadır. İleri dönem eğitimlerinde, kumaş üzerine boncuk işlenerek, iğne oyası, dantel vb. tamamlayıcı malzemelerin de kullanıldığı tasarımlar yapılmaktadır. Renkli boncuklarla yapılan takıların, rehabilite etmeye olumlu etkisinin olması, kısa sürede farklı tasarımların yapılması takı tasarımının ilgi gören bölümlerden olmasının en önemli sebepleridir.
iz atölye iletişim
neden biz
atölye çalışmalarının önemi