Takı Tasarım Atölyesi; Günümüzde özellikle kadınların vazgeçilmez aksesuarları arasında yer alan takı ve mücevherin öyküsü insanlık tarihi kadar eskilere dayanmaktadır. Takının tarihi, insanlığın kültür tarihi kadar eskidir. Tarihte ilk takılar deniz kabukları ve hayvan dişlerinden yapılırken, dünyada gerçek anlamda ilk kuyumculuk örnekleri Mezopotamya’da ortaya çıkarak tüm dünyaya yayılmıştır.

İlkel sanatın ilk ürünlerinden olan takılar, modern insanın kültürel ve biyolojik evrimini tamamladığı buzul çağının son evresinde, günümüzden 30-40 bin yıl öncesinde de görülmektedir. Takının tarihte dans, müzik ve beden süsleme gibi sanat ürünleriyle birlikte ortaya çıktığı tahmin edilmektedir. Deniz kabukları, hayvan dişleri ve yumuşak taşlardan yapılan takılar daha çok dinsel ve büyüsel anlamlar taşımaktaydı. Kabile simgeleri olarak kullanılmaktaydı.

İlk madeni takılar da, tarım ve hayvancılığın başladığı yerleşik kültürlerin ortaya çıktığı çağda, günümüzden 7 bin yıl önce görülmektedir. Burada doğal, saf kurşunlar soğuk dövme teknikleriyle işlenmekteydi.

Günümüzde, her yaştan özellikle kadının ve hatta erkeklerin takıları, onların en önemli aksesuarı olma özelliği taşımaktadır. Cam, ahşap, plastik boncukların, zincirlerin, deri, ip, yarı değerli ve değerli taşların tasarımın bütününü oluşturduğu örnekler, farklı renk ve zevklere hitap etmektedir. Gümüş, bakır, pirinç madenlerinin de kullanıldığı takılar, diğer takı tasarımı malzemeleri gibi, kolye, küpe, bileklik, bilezik, yüzük, broş(yaka iğnesi), hızma, halhal, kemer olarak kullanılmaktadır. Takı tasarımı teknikleri ve malzemeleriyle yapılan ürünler, çanta, şapka aksesuarlarının yanı sıra duvar süsü olarak da tasarlanmaktadır.

Hazır ürünlerin birleştirilmesi olarak özetlenen takı tasarımında, kullanılan malzemelerin ve el aletlerinin terminolojisi derslerde öğretilmektedir. Müfredat dahilinde, döküm olarak hazırlanmış ara malzemelerin de kullanıldığı tasarımlar ile misina, lastik, ip, deri, makrome ipi vb. malzemeler kullanılmaktadır. İleri dönem eğitimlerinde, kumaş üzerine boncuk işlenerek, iğne oyası, dantel vb. tamamlayıcı malzemelerin de kullanıldığı tasarımlar yapılmaktadır. Renkli boncuklarla yapılan takıların, rehabilite etmeye olumlu etkisinin olması, kısa sürede farklı tasarımların yapılması takı tasarımının ilgi gören bölümlerden olmasının en önemli sebepleridir.

iz atölye iletişim

Eğitim kurumları için mekan özgü atölye çözümleri için bizleri arayın. Atölyeler için mobilya ve ekipman çözümlerinin yanı sıra öğrenci ve eğitmen eğitimleri içinde izlere ulaşabilirsiniz.
Telefon: 0545 834 9353
Mail : bilgi@izatolye.com

neden biz

İz Atölye eğitim kurumlarının ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda atölye çalışmaları yapmakta ve atölyeler için sarf malzeme temin imkanı sağlamaktadır. Böylelikle çocukların eğitimlerinin önemli bir yanını teşkil etmesi gereken el ve zihin koordinasyonu tam, eksiksiz sağlanmaktadır. Çocukları artık sadece oyuncaklara ya da bilgisayara veya televizyonun karşısına hapsetmek doğru değil. Motor becerilerini geliştirmek, hayal güçlerini kullanmalarını diğer çocuklarla ekip çalışmasını öğretmek için farklı atölye çalışmaları çok faydalı. Atölye çalışmaları sırasında çocukların hayal gücü desteklendiği gibi konsantrasyonlarına da büyük katkı sağlıyor. Ayrıca ince motor becerilerinin gelişmesine, farklı malzemelerle tanışmak, malzemeleri düzenli ve özenli kullanmayı öğrenmeye kadar pek çok farklı katkı sağlıyor. Çocukların, kendi yaş grupları ile yaptıkları çalışmalar hem sosyalleşmelerini sağlıyor hem biriyle yardımlaşmayı öğrenirken ayrıca bir şey üretmenin keyfine de varıyorlar.

atölye çalışmalarının önemi

Atölye Eğitimi, bütünleşik bir yapı içerisinde fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarını birleştirerek; gençlerin analitik düşünmelerini, farklı öğrenme grupları ile etkileşimler kurmalarını, takım çalışması becerisi kazanmalarını, bildiklerini güncel olaylar ile ilişkilendirmelerini ve ürünlerini girişimci bir ruhla sunmalarını sağlar. Öğrencilerin keşfederek ve uygulayarak öğrenmelerini hedefleyen Atölye Eğitimi ile fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik becerilerini öğrencilere kazandırmak ve düşündüğünü hayata geçirebilen, yenilikçi, yaratıcı bireyler yetiştirmek amaçlanır. Atölye Eğitimi Neden Önemli;
  • Öğrencileri motive edebilir. Çünkü gerçek hayattan örneklere de uygulanabilir.
  • Çocuklar neden sonuç ilişkisi kurmaya başlarlar.
  • Öğrenciler daha derin, daha detaylı düşünebilirler.
  • Öğrencilerin bireysel çalışma ve takım çalışması becerilerini geliştirir.
  • Atölye Eğitim, ezberci değil sorgulayıcıdır.
  • İletişim becerileri en üst seviyelere çıkabilir.
  • Öğrenciler eleştirel düşünmeyi öğrenirler.
  • Hata yapmanın aslında ne kadar değerli olduklarını görür öğrenciler.
  • Hatalarından ders çıkarıp tecrübeler edinirler.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.