Okul Öncesi Algoritma; Algoritmalar bilgisayar programları yazmaya yararlar. Programı bir yemeğe benzetirsek, algoritmaya o yemeğin tarifi diyebiliriz. Kodlama ise tarifin, bilgisayarın anlayacağı bir programlama dili ile hazırlanmasına karşılık geliyor. Kodlamayı hakkıyla yapabilmek için ilk olarak algoritma mantığını öğrenmek gerekiyor.
Bu da bizi eğitim mevzusuna getiriyor. Son yıllarda pek oldukça eğitimci erken yaşta kodlama öğretmenin yararlarından bahsediyor. Müfredata eklenmesi, hatta okul öncesinde başlanması öneriliyor. Birçok ebeveyn de bu tarz şeyleri dinleyip heyecanlanıyor. Evlatlarının bilgisayar başına geçip takır takır program yazacağını sanıyorlar. “Bir, bilemedin iki kodlama dersi alır sonrasında ver elini NASA!” Maalesef pek o şekilde olmuyor.
Bir kere bu kodlama işi abartılıyor. İlla bir şey abartılacaksa, algoritma mantığı abartılsın lütfen. Bundan dolayı işin aslı, o mantığı kapmakta. Eğitim uzmanı değilim. Onun için hangi yaşta ne yapmalı şeklinde bir mevzuda ahkâm kesemem. Fakat şunu söyleyebilirim: Algoritma mantığını öğretmek için o şekilde oldukça uzaklara bakmaya hacet yok. Yalnız nene-dede bulmacalarıyla dahi bayağı yol alabiliriz.
Kurt, kuzu ve ot bulmacasını hatırlarsınız. Bir ziraatçi, kurt-kuzu-ot üçlüsünü dereden karşıya geçirmek istiyor. Fakat dereden her geçişte kayığına bu üçlüden yalnız birini alabiliyor. Kendisi kayıktayken kıyıda kalanlar birbirlerini yiyebilirler. Ziraatçi bu üçlüyü sağ salim karşıya iyi mi geçirir? Bu bulmacayı çözerken de sıralama, tekrarlama, koşullu adım kullanılıyor işte. Daha ne olsun?
Şu açık. Kısa bir vakit sonrasında bizim okulların müfredatlarına da kodlama dersleri eklenecek. Çocuklarımız o dünyaya dalacaklar. Eğer o zamanı beklemeden, dünyada yapılanlara bir bakmak isterseniz internette pek oldukça kaynak var. Hele bizim evindeki ufaklar şeklinde sizinkiler de tabletin, bilgisayarın başından kalkamıyorlarsa, onları da alıp birkaç yazılımı ve web sayfasını beraber inceleyebilirsiniz. Benim beğendiğim ve Türkçe desteği olanları buraya da yazayım: Bu programların en meşhuru Scratch. Devamlı yenilenen Hour of Code oldukça başarı göstermiş. Google da geri kalmamış. Bloklarla kodlama öğreten Blockly bayağı keyifli gözüküyor. Üstelik bir bulmaca ile başlıyor.
Bunlar var olmasına var fakat ben hâlâ nene-dede bulmacalarından yanayım. Olmadı günlük bir işi alt alta adımlar halinde yazmak bile mükemmel bir başlangıç. Diyorum ya; ilkin algoritma mantığını kapsınlar. Kodlama peş peşe gelir.
1- http://scratch.eba.gov.tr/
2- https://hourofcode.com/tr
3- https://blockly-games.appspot.com/?lang=tr
iz atölye iletişim
neden biz
atölye çalışmalarının önemi