Milli Teknoloji Atölyeleri; Ülkemizin “Milli Teknoloji Hamlesi” hedefleri doğrultusunda öğrencilerimizin hayallerini, fikirlerini ve projelerini hayata geçirmelerine olanak sağlamak amacıyla 81 ilde Milli Teknoloji Atölyeleri kuruluyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya adresi üzerinden yaptığı paylaşımla duyurdu. “Gençlerimize Müjde: Milli Teknoloji Atölyeleri Geliyor” diyen Kacır, “Üniversitelerimizde ve TÜBİTAK destekli bilim merkezlerinde kuracağımız atölyelerde gençlerimize hayallerindeki projeleri hayata geçirme, ulusal ve uluslararası bilim ve teknoloji yarışmalarına hazırlanma imkânı sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.
NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞI YETİŞECEK
Atölyelerde; milli teknolojiler geliştirecek ve üretecek gençlerimize destek vererek, yerli ve milli sanayimiz için ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağını yetiştirecek ve girişimci gençlerimizin ihtiyacı olan teknik ve mesleki eğitim süreçleri desteklenecek.
MAKİNE, TEÇHİZAT VE SARF MALZEME DESTEĞİ DE VERİLECEK
Üniversitelerde ve TÜBİTAK destekli bilim merkezlerinde, Milli Teknoloji Atölyeleri kurarak, bilim ve teknoloji yarışmalarına katılım sağlayacak takımlara ihtiyaç duyduğu makine, teçhizat ve sarf malzeme desteği sağlanacak.
İKİ FARKLI DESTEK PROGRAMI
Bu kapsamda iki farklı destek programı sunulacak;
Atölye Kurulum Projesi: En az 200 metrekarelik atölye alanına sahip olması planlanan Atölyenin kurulumuna yönelik destekleri kapsayan projeler.
Sürdürülebilirlik ve Kapasite Artırımı Projesi: En az 200 metrekarelik atölye alanına sahip ve en az 6 ay süresince hizmet vermiş atölyenin işletme aşamalarında sürdürülebilirliklerini ve kapasitelerini arttırmaya yönelik destekleri kapsayan projeler.
ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİKLERİ DE KURULACAK
Proje kapsamında atölye demirbaş ve sarf malzemelerinin belirlenerek temin edilmesi, yarışma süreçlerinin desteklenmesi, yarışma başvuru dosyalarının değerlendirilmesi, alan uzmanları ile takımların buluşturulması, sanayi iş birliklerinin kurulması, yarışmalara teşvik edici tanıtım ve etkinliklerin desteklenmesi, eğitim programlarının düzenlenmesi, takımlara proje hazırlama konusunda danışmanlık verilmesi, bilgilendirme, farkındalık, iletişim kampanyaları yürütülmesi planlanıyor.
Başvurular, TÜBİTAK Proje Başvuru Sistemi (PBS) üzerinden çevrim içi olarak yapılacak.
Detaylı bilgi için: http://www.tubitak.gov.tr/MTA
Milli Teknoloji Atölyeleri Program Hakkında
Ülkemizin Milli Teknoloji Hamlesi hedefleri doğrultusunda öğrencilerimizin hayallerini, fikirlerini ve projelerini hayata geçirmelerine olanak sağlamak amacıyla 81 ilde Milli Teknoloji Atölyelerimizi kurmayı hedefliyoruz.
Bu atölyelerde, milli teknolojiler geliştirecek ve üretecek gençlerimize destek vererek yerli ve milli sanayimiz için ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağını yetiştirecek ve girişimci gençlerimizin ihtiyacı olan teknik ve mesleki eğitim süreçlerini destekleyeceğiz.
Üniversitelerde ve TÜBİTAK destekli bilim merkezlerimizde Milli Teknoloji Atölyeleri kurarak, bilim ve teknoloji yarışmalarına katılım sağlayacak takımlara ihtiyaç duyduğu makine, teçhizat ve sarf malzeme desteği sağlanacaktır.
Milli Teknoloji Atölyelerine Kimler Başvurabilir?
Müşteri Kurum (MK), Atölyenin kurulması ve yürütülmesi ihtiyacının karşılanması amacıyla proje yürütücüsü kuruluşu belirleyerek, bu kuruluşla birlikte Ön Protokol imzalayan, proje sonuçlarının uygulanmasını taahhüt eden TÜBİTAK ile eşgüdümün sağlanmasından sorumlu olan devlet/vakıf üniversitesi veya TÜBİTAK destekli veya işbirliği ile yürütülen bilim merkezleri/eğitim kurumlarıdır.
Proje Yürütücüsü Kurum/Kuruluş (PYK), TÜBİTAK tarafından desteklenmesi kabul edilen Atölye projesini fiilen yürüten kurum/kuruluşlardır.
Milli Teknoloji Atölyeleri PYK’ler:
Kuluçka merkezine sahip olan ve yeni kurulacak şirketler için girişimcilik ve mentörlük konularında eğitimler verebilecek,
Ortak hedeflere sahip olan firmaların eşleştirilmesini teşvik edebilecek, kümelenme ve ağ kurma çalışmalarını artırabilecek, AR-GE ve inovasyon çalışmalarını birlikte yürütebilecek ve teknoloji transferi için ortam sağlayabilecek,
TÜBİTAK’ın ortağı olduğu teknoloji merkezleri olmalıdır.
Milli Teknoloji Atölyelerine Nasıl Başvurulur?
MK, Atölye ihtiyacına ya da var olan Atölye kapasitesinin artırılmasına yönelik ihtiyaç analizi ve fizibilite çalışmalarını, seçtiği PYK ile yürütür. MK ve PYK arasında Ön Protokol imzalanır. İhtiyaç analizi ve fizibilite çalışması aracılığıyla, mevcut durum ve proje ile birlikte ulaşılmak istenilen durum arasındaki fark ortaya konulmalıdır. İhtiyaç analizinde; mevcut Atölyedeki imkânlarla karşılanamayan ihtiyaçların içerikleri, Atölye olarak sunulan veya sunulması istenen hizmetin ve sağlanan/sağlanacak imkânların değerlendirilmesi beklenmektedir. İhtiyaç analizi bulguları doğrultusunda proje öneri formu ve diğer gerekli dokümanlar hazırlanarak PYK tarafından https://bilimtoplum-pbs.tubitak.gov.tr/ linki üzerinden başvuru yapılır.
Milli Teknoloji Atölyeleri Çağrı Kapsamı
4003-T Programı kapsamında desteklenecek projeler 2 farklı nitelikte olabilir:
Atölye Kurulum Projesi: En az 200 m2lik atölye alanına sahip Atölyenin kurulumuna yönelik projelerdir.
Sürdürülebilirlik ve Kapasite Artırımı Projesi: En az 200 m2lik atölye alanına sahip ve en az 6 ay süresince hizmet vermiş Atölyenin işletme aşamalarında sürdürülebilirliklerini ve kapasitelerini arttırmaya yönelik destekleri kapsayan projelerdir.
Milli Teknoloji Atölyeleri Proje Süresi
4003-T Milli Teknoloji Atölyeleri Kurulum Desteği için en fazla 12 aydır.
4003-T Milli Teknoloji Atölyeleri Sürdürülebilirlik ve Kapasite Artırımı Desteği için ise en fazla 48 aydır.
Milli Teknoloji Atölyeleri Proje Bütçesi
Proje için önerilen bütçe; kurulum ve sürdürülebilirlik bütçesi olarak 1+4 yıl için toplam 30.000.000 TL’dir. Birinci yıl için Atölye Kurulum bütçesi kullanılır. Kalan bütçeden dört yıla kadar Sürdürülebilirlik ve Kapasite Artırımı Desteği için başvuru yapılabilir. Atölye ihtiyacı için istihdam edilecek tam ve yarı zamanlı personel giderleri aynı bütçeden karşılanır.
Milli Teknoloji Atölyeleri Destek Kapsamı
Proje Sözleşmesi ve/veya eklerinde belirtilmiş olmak kaydıyla, Atölye kurulum ve işletme aşamalarında Proje Bütçesi dâhilinde aşağıda belirtilen maliyet kalemlerinde destek sağlanabilir.
i. Atölye tefrişi*, sarf ve teknik ekipman desteği,
ii. Takımların ihtiyaç duyacağı teknik ekipman ve sarf malzemelerin desteği,
iii. Proje faaliyetleri kapsamında yapılacak harcamalar,
iv. Atölye ihtiyacına göre tam ve yarı zamanlı personel istihdamı,
v. Atölyenin amacına uygun hizmet verebilmesi için, TÜBİTAK tarafından uygun görülen hallerde proje bütçesi içinde olmak kaydıyla Atölye ile ilgili her türlü mal ve hizmet alımı.
*Atölye tefrişi desteği Atölye kurulum aşamasında verilmektedir.
iz atölye iletişim
neden biz
atölye çalışmalarının önemi