3d Yazıcı Atölyesi; 3D baskı, bilgisayar ortamında bulunan dijital dosyaların fiziksel objelere dönüştürülmesi işlemine verilen isimdir. 3D yazıcılar ile üretimin kısaltılmış hali olan 3D baskı için, öncelikle yazıcının üreteceği modeli elde etmemiz gerekir. Bu da 3D tasarımın dijital ortamda üretilmesiyle başlar. Bu tasarım 3D tasarım programları vasıtasıyla sıfırdan oluşturulabildiği gibi, 3D tarama teknolojisi sayesinde de elde edilebilir. Bilgisayar üzerinde yapılan bu tasarım işlemi “CAD” (Bilgisayar destekli tasarım) olarak adlandırılır. Piyasada yaygın olarak kullanılan her seviyeye göre çeşitli CAD programlar vardır. Bu programlar aracılığıyla tasarım fikirlerinizi dijital ortama aktarabilir veya 3D taraması yapılmış modellerin düzenlenmesini sağlayabilirsiniz.

Günümüzde kullanılan birden fazla 3D tarama teknolojisi mevcut. Google ve Microsoft gibi büyük yazılım firmaları son dönemlerde kendi tarayıcılarını geliştirmek üzere çalışmalara başlamışlardır. Sağladıkları kolaylık ve kazandırdıkları zaman sayesinde taramanın kullanımı gün geçtikçe artmaya devam ediyor.

Elimizde herhangi bir şekilde elde edilmiş 3D model datası olduğu sürece yazıcılarda üretim yapabiliriz. Çıktı olarak alacağımız baskının geometrisine, baskının kullanım alanına vb. parametrelere göre kullanacağımız 3D yazıcılar da değişmekte. Bugün gelinen noktada ortalama 10’un üzerinde farklı çalışma prensibine sahip 3D yazıcı teknolojisi bulunmakta. Direk olarak bir 3D yazıcı nasıl çalışır sorusunun cevabı, ancak bir katı modelin katmanlar halinde inşa edilmesi olarak verilebilir. Bunun dışında FDM, SLS, SLA gibi birbirinden farklı 3D yazıcı teknolojileri, tamamen birbirlerinden farklı prensiplere dayanarak çalışmaktadır.

Son zamanlarda 3D yazıcılarda yaşanan maliyet düşüşü ile birlikte 3D baskı imkanı klişe bir deyişle artık evlerimize kadar girmiştir. Çeşitli pratik amaçların yanında hobi olarak bile birçok kişi 3D yazıcıları alıp 3D baskı yapabilmektedir. Son kullanıcıya yönelik masaüstü yazıcılarla yapılan baskılarda genellikle FDM sistemi kullanılmaktadır. Bu sistem şerit halinde olan baskı sarf malzemesini eritip katman katman üst üste ekleyerek katı modeli oluşturur. Bu şekilde oldukça karmaşık tasarımları bile basit bir şekilde üretebiliyoruz.

3D Baskı Hizmeti

Tridi Atölye olarak çeşitli 3D yazıcı ve malzeme olanaklarıyla oluşturduğumuz 3D baskı hizmetimizle, müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik tüm ürünleri ve çözümleri sunuyoruz.

3D Printer, 3 boyutlu bilgisayar datasını katı, elinizle tutabileceğiniz gerçek nesnelere dönüştüren bir makinedir. Bu teknoloji geleneksel imalat yöntemleri gerçekleştirilmesi mümkün olmayan geometrileri üretebilmektedir.

3D Yazıcı Atölyesi
3D Yazıcı Atölyesi

3D yazıcı teknolojisi aslında yeni bir teknoloji değil ilk uygulaması 1984′e dayanıyor ancak geçtiğimiz 20 yılda bu yöntem hızlı prototipleme alanının dışında çok fazla ilgi görmedi. 2006 da başlayan Reprap projesi ile çok daha geniş kitlelere ulaştı. Bu proje sayesinde bir çok sıradan kullanıcı, hobi severler, kendin yap kültürüne sahip kişiler bir 3d yazıcıya sahip oldu. Hatta projenin başlangıcından 3 yıl sonra bir çok şirket açık kaynak 3d yazıcı üretmek ve satmak için Reprap projesinin getirdiklerinden faydalanarak teknolojiyi çok daha geniş bir kullanıcı kitlesine yaymayı başardı.

Çalışma prensibi

Modelleme: Üretilecek ürün 3 boyutlu tasarım programları (CAD) ya da 3 boyutlu tarama sistemleri ile bilgisayar datası oluşturulur. Oluşturulan model genellikle STL dosya formatına çevrilerek 3D baskı sürecine geçilir.

3D Baskı: 3d baskı işleminde obje katmanlar halinde üst üste serilerek oluşturulur. Günümüz teknolojisinde bu katmanlar plastik ergitme, laset sinterleme, sterolitografi gibi farklı yöntemler ile gerçekleştirilebilmektedir. Makinenin bu katmanlar sırasındaki takım yolunu takip etmesi için STL dosyası hazırlanmış model dilimleme yazılımı ile katmanlara ayrılır.

Yüzey İyileştirme: 3D printer ile gerçekleştirilen objeler geleneksel teknolojiler ile karşılaştırıldığında boyutsal açıdan daha hatalı olabilmektedir. Bu nedenle kritik objelerde don bir yüzey temizleme, iyileştirme ve son ölçüye getirme işlemi uygulanabilmektedir.

Basitleştirecek olursak

Elinizde 3 boyutlu çizim yapacak ve tabi sizin de kullanabileceğiniz bir program olmalı öncelikle. Daha sonra baskısını yapmak istediğiniz objeyi bilgisayar üzerinde oluşturarak bunu yazıcının okuyabileceği bir program haline getiriyorsunuz.
Daha sonrası ise tamamen yazıcıda desem yeridir. Sizin oluşturduğunuz programı okuyor, en alttan en üste kadar parçalara ayırıyor ve daha sonra başlıyor işleme. 2 boyutlu yazıcı prensibiyle düşünecek olursak, 3 boyutlunun farkı derinliği vermek için en alttan en üste kadar materyali katman katman atarak bu şekli oluşturuyor olması.

Bu sırada pek çok şeyi de belirleyebiliyorsunuz tabi. Örneğin yazıcının çıkaracağı nesnenin içinin doluluk oranına, kaç hassasiyetle çalışacağına siz karar veriyorsunuz. İçi ne kadar dolu olursa o kadar dayanıklı oluyor. Ne kadar hassas çalışırsanız sonuçta zamanın uzamasına karşın o kadar ayrıntılı oluyor.

Peki neyle yapıyor bunu?

Aslında kullanılabilecek pek çok materiyal var. Resimde plastiği görüyoruz. Ama bununla mı sınırlı? HAYIR!

Herhangi bir plastiğin çok daha dayanıklı olan halleri, altın, platinyum, seramik tozu, metal tozu, metal görünümlü-akrilik plastikler ve daha nicesi resimde gördüğümüz şekile getiriliyor ve bir nevi 2 boyutlu yazıcıların kartuş-toner işlemini görüyor.

iz atölye iletişim

Eğitim kurumları için mekan özgü atölye çözümleri için bizleri arayın. Atölyeler için mobilya ve ekipman çözümlerinin yanı sıra öğrenci ve eğitmen eğitimleri içinde izlere ulaşabilirsiniz.
Telefon: 0545 834 9353
Mail : bilgi@izatolye.com

neden biz

İz Atölye eğitim kurumlarının ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda atölye çalışmaları yapmakta ve atölyeler için sarf malzeme temin imkanı sağlamaktadır. Böylelikle çocukların eğitimlerinin önemli bir yanını teşkil etmesi gereken el ve zihin koordinasyonu tam, eksiksiz sağlanmaktadır.Çocukları artık sadece oyuncaklara ya da bilgisayara veya televizyonun karşısına hapsetmek doğru değil. Motor becerilerini geliştirmek, hayal güçlerini kullanmalarını diğer çocuklarla ekip çalışmasını öğretmek için farklı atölye çalışmaları çok faydalı. Atölye çalışmaları sırasında çocukların hayal gücü desteklendiği gibi konsantrasyonlarına da büyük katkı sağlıyor.Ayrıca ince motor becerilerinin gelişmesine, farklı malzemelerle tanışmak, malzemeleri düzenli ve özenli kullanmayı öğrenmeye kadar pek çok farklı katkı sağlıyor. Çocukların, kendi yaş grupları ile yaptıkları çalışmalar hem sosyalleşmelerini sağlıyor hem biriyle yardımlaşmayı öğrenirken ayrıca bir şey üretmenin keyfine de varıyorlar.

atölye çalışmalarının önemi

Atölye Eğitimi, bütünleşik bir yapı içerisinde fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarını birleştirerek; gençlerin analitik düşünmelerini, farklı öğrenme grupları ile etkileşimler kurmalarını, takım çalışması becerisi kazanmalarını, bildiklerini güncel olaylar ile ilişkilendirmelerini ve ürünlerini girişimci bir ruhla sunmalarını sağlar. Öğrencilerin keşfederek ve uygulayarak öğrenmelerini hedefleyen Atölye Eğitimi ile fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik becerilerini öğrencilere kazandırmak ve düşündüğünü hayata geçirebilen, yenilikçi, yaratıcı bireyler yetiştirmek amaçlanır.Atölye Eğitimi Neden Önemli;
  • Öğrencileri motive edebilir. Çünkü gerçek hayattan örneklere de uygulanabilir.
  • Çocuklar neden sonuç ilişkisi kurmaya başlarlar.
  • Öğrenciler daha derin, daha detaylı düşünebilirler.
  • Öğrencilerin bireysel çalışma ve takım çalışması becerilerini geliştirir.
  • Atölye Eğitim, ezberci değil sorgulayıcıdır.
  • İletişim becerileri en üst seviyelere çıkabilir.
  • Öğrenciler eleştirel düşünmeyi öğrenirler.
  • Hata yapmanın aslında ne kadar değerli olduklarını görür öğrenciler.
  • Hatalarından ders çıkarıp tecrübeler edinirler.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.