Ahşap Atölyesi Eğitim; Z kuşağı dediğimiz öğrencilerimizin, hız ve analitik düşünme yöntemleri üst düzeydedir. Fakat bu özellikler bireysellikten öteye geçemez. Atölye çalışmaları öğrencinin ekip halinde, planlı çalışmasına katkı sağlarken el becerilerini geliştirir.
Teknolojinin kullandığı birey olmaktan çıkar, teknolojiyi kullanan üretken birey haline dönüşür. Doğallığı, esnekliği, çevreci, işlenir ve ulaşılabilir olması ahşabı insana yakın ve sıcak bir malzeme yapmaktadır.
Ahşabın olumlu özellikleri şu şekilde sıralanabilir;
Doğal, organiktir.
Geniş renk, doku ve boyut çeşitliliğine sahiptir.
Üstün estetik ve akustik özellikler taşır.
Diğer yapı malzemeleriyle karşılaştırıldığında kaynağı en kolay bulunan ve en çabuk yenilenebilen yapı malzemesidir.
Geri dönüşüm özelliğine sahip, üretim ve uygulama açısından çevre kirliliği oluşturmayan doğaya uyumlu bir malzemedir.
Yeterli dirence sahip olmasının yanı sıra oldukça hafif bir malzemedir.
Ahşap malzemenin hafif olması, atölyede üretilen ahşap yapı elemanlarının şantiyeye ulaştırılmasını kolaylaştırmaktadır.
Hafifliğinin yanı sıra, şok etkisine dayanıklı, titreşim emme özelliğine sahip esnek bir malzemedir. Bu nedenle deprem etkilerine karşı dirençlidir.
Ahşap, ısı yalıtımı sağlayan bir malzemedir.
Ses iletme, yutma ve yansıtma özelliği olan bir malzemedir.
Kurutulmuş ahşap iyi bir elektrik yalıtkanlığına sahiptir.
Ahşabın hammaddesinin elde edilmesi ve işlenerek yapı malzemesine dönüştürülmesindeki enerji miktarı, diğer yapı malzemelerine oranla oldukça azdır.
Ahşap, kimyasal maddelerin çoğundan zarar görmez. Doğal olarak kendi çevresiyle kimyasal dengede bulunur.
Birçok yapı malzemesi gibi kristalleşme ve yorulma özellikleri yoktur.
Çağdaş sistemlere kolayca adapte edilebilir.
Kaplanabilir bir malzemedir.
Tekrar kullanılabilme özelliğine sahiptir.
Ahşap bir önceki bölümde belirtilen olumlu özelliklerinin yanı sıra bir takım olumsuz özelliklere sahiptir.
Ahşabın olumsuz özellikleri şu şekilde sıralanabilir;
- Böcekler, kurtlar ve mantarlara karşı dayanıksız bir malzemedir.
- Suya ve neme karşı dayanıksızdır.
- Mekanik aşınmaya karşı dayanıksızdır.
- Yapısı homojen değildir.
- Diğer malzemelere oranla bakımı daha zordur.
- Yangın dayanımının yüksek olmasına karşın kolay tutuşan bir malzemedir.
Ancak, ahşaba uygulanan birtakım kurutma ve koruma yöntemleriyle, malzemenin olumsuz özelliklerinin oluşturabileceği zararlara karşı koruma sağlanabilmektedir.
Ahşap Türleri Nelerdir?
Binlerce türü ve her türe özgü farklı özellikleri olması sebebiyle yapacağınız dekorasyonlara uygun ahşap türlerini bulmak oldukça mümkün. Biz de şimdi bu türlerden en kullanışlı olanlarını sizlere aktaracağız.
Masif Ahşap
Çok büyük olması dolayısıyla işlenmesi zor olan bu ahşap türü kütlesel bakımdan kendi ağırlığının dışında bir ağırlık içermemektedir. Sahip olduğu ekolojik dengesini bozmayan ve doğal olan masif ahşap zor bulunan ve oldukça pahalı bir ahşap türüdür.
Kontrplak Ahşap
Çok büyük ağaç tomrularından kesilmiş parçalara reçine dökülmesiyle elde edilen dümdüz sert levhadır. En çok kullanılan ahşap türlerinden biri olan kontrplağın yapımı işlev gerektirse de ucuzdur ve çekmece , kanepe altı gibi yerlerde kullanılmaktadır.
Sunta Ahşap
Malzeme kalitesi düşük olup talaşların yüksek basınç ve sıcaklık altında sıkıştırılması ile oluşur. Su ile temas ettiği durumlarda pek kullanışlı olmayan sunta ahşap bunun yanı sıra fiyatının uygun olması sebebiyle özellikle mobilya sektöründe çok yaygın kullanılan bir ahşap türüdür.
MDF Ahşap
Elyafın reçine ile sıcak basınç ortamında sıkıştırılması işlemi ile oluşur. Suntayla karşılaştırmak gerekirse suntaya göre neme karşı daha dayanıklı olup su ile temasında sunta da olduğu gibi bazı problemler doğurmaktadır. Seri üretime uygunluğu ve şık yapısı sebebiyle banyo, mutfak ve ofis mobilyalarında kullanıldığı gibi ev mobilyalarında da tercih edilmektedir.
Lamine ve Laminat Ahşap
Doğal kaplamalı ahşabın üretim yöntemine benzer bir yöntemle üretilir. Doğal kaplamalı ahşaptan farkı ise mdf ve sunta üzerine PVC çekilerek yapılmasıdır. Lamine ve laminat parke ahşabın kullanımı parkelerde oldukça yaygındır.
iz atölye iletişim
neden biz
atölye çalışmalarının önemi