Okul Laboratuvarı; Kişisel güvenlik laboratuvara girmeden önce başlar. Seçeceğimiz günlük kıyafetlerin laboratuvar ortamındaki çalışmalarımız etkileyecek ve kaza riskini arttıracak şekilde olmamaları gerekmektedir. Örneğin; sallanan küpeler, bol kıyafetler, açık ayakkabılar gibi. Peki laboratuvarda neler yapmalıyız?
Laboratuvarda çalışmaya başlamadan önce önlüğünüzü giyin, eldivenlerinizi takın, gözlüğünüzü takın ve gerektiğinde kimyasal gaz maskenizi kesinlikle kullanın. Birde saçlarınızı toplayın. Bu saydıklarım en temel güvenlik önlemleri. Ama unutmayın ki hiçbir deney sizden önemli değildir!
Davranışlar
Yaşanabilecek herhangi bir acil durum için laboratuvar içinde yalnız kalmamaya özen gösterin, yanınızda mutlaka birileri olsun. Çalışma esnasında dikkat dağıtıcı davranışlar, yüksek sesle konuşmalar ve şakalardan kaçınmalısınız. Laboratuvar yemek yemek veya bir şeyler içmek için sağlıklı ve güvenli bir yer değildir. İllaki daha güvenli bir yer vardır.
Laboratuvarda soğukkanlı olmak önemlidir. Aceleci olmak koşturmak hoş olmayan sonuçlar doğurabilir. Aman dikkat !
Çalışma Düzeni
Laboratuvarda çalışma düzeniniz olması çok önemlidir. Çalışacağınız kimyasalları tanımanız, hazırladığınız çözeltileri etiketlemeniz ve ortam temizliği hem sizin hemde bir sonraki çalışan için çok önemlidir.
Ayrıca kimyasal atıkları lavaboya dökmek yerine kendi içinde sınıflandırıp bertaraf etmelisiniz.
Laboratuvar Ortamı
Laboratuvar da çalıştığınız ortamda sizi yönlendirecek ve acil durumlarda müdahale etmenizi sağlayacak alet ve ekipmanların bulunmasına özen gösteriniz. Bu ekipmanların başında yangın söndürücü tüpler, acil durum ve göz duşları,uyarı levhaları ve ecza dolabı gelmektedir. Son olarak laboratuvarda çalışan kişilerin bu konular hakkında bilinçli ve eğitimli olmaları gerekmektedir.
Laboratuvar Kuralları
- Laboratuvarda kesinlikle el şakası yapmayalım ve koşmayalım.
- Laboratuvarda asla hiçbir şey yemeyelim ve içmeyelim. Laboratuvar malzemelerine yiyecek veya içecek koymayalım.
- Çalışmalara başlamadan önce eldiven, maske, önlük, gözlük gibi koruyucu materyallerle tüm güvenlik önlemlerini alalım.
- Mutlaka bir malzemeyi kullanmadan önce güvenlik sembollerini okuyalım, gerekli önlemleri alarak çalışmalarımıza başlayalım.
- Laboratuvara gelmeden önce, etkinlikler sırasında ihtiyaç duyulan tüm malzemeleri yanımızda getirelim.
- Malzemeleri, masaların üzerine dikkatli bir şekilde yerleştirerek, ders öncesinde gerekli düzeni sağlayalım.
- Etkinlikler sırasında kullanılan malzemeleri dolaplarda bulunması gereken yerlerine, temiz bir şekilde geri yerleştirelim.
- Kilitli tutulan kimyasal malzeme dolaplarını, kesinlikle öğretmen izni olmadan kullanmayalım.
- Kimyasalların neden olduğu gaz ve kokuları solumayalım. Eğer bir koku fark edilmiş ise, laboratuvarı havalandırıp ve oradan uzaklaşalım.
- Her kimyasal malzeme lavaboya dökülmez. Bunun için öğretmenimizden bilgi alalım.
- Çalışma yaptığımız kimyasal malzemelerin isim etiketlerini, örnek aldığımız cam kapların üzerine yapıştıralım.
- Kesinlikle asit üzerine su dökmeyelim. Daima asidi su üzerine yavaşça ekleyelim.
- Asla kırık veya çatlak cam kapları kullanmayalım. Kullanılan cam kapların temizliğine ve sağlamlığına dikkat edelim.
- Cam boruların içine tıpaları yerleştirirken zorlamayalım. Sıvı maddeleri, pipete almak için daima özel alet kullanalım.
- Isıtılan cam ve porselen malzemeleri elimizle tutmayalım; bunlar için tüp kullanalım. Isıtılan bir test tüpünün açık ucunu, kesinlikle yanımızda bulunan kişilere doğru tutmayalım.
- Maddeleri alev kullanarak cam bir kap içerisinde ısıtırken, camı ısıdan korumak için özel koruyucu (amyant) kullanalım.
- Çalışmaya başlamadan önce işlem sırasını dikkatlice okuyalım; anlamadığımız yerde öğretmenimize sorarak deneylerimizi yapalım.
iz atölye iletişim
neden biz
atölye çalışmalarının önemi