3D Yazıcı Alırken Nelere Dikkat Etmeli?; 3D yazıcılar; oyuncakları, araç gereçleri, model uçak parçalarını dijital 3D dosyalardan (CAD) üç boyutlu nesneler oluşturmak için kullanılan cihazlardır. Yaklaşık 10 yıl önce 3D baskı, nispeten bilinmiyordu ve profesyonel topluluğun ötesinde kullanılmadı. Makineler çok pahalı ve karmaşık, özel olarak endüstriyel kullanım için tasarlanmıştı ve genel kullanıcı için gerçekten uygun fiyatlı değildi. Çoğunlukla tasarımcılar ve mühendisler tarafından karmaşık üretimler öncesi prototipler veya tek seferlik cihazlar üretmek için kullanılıyordu.
Günümüzde 3B yazıcılar, rekabetçi fiyatlar, düşük bakım ve çok sayıda özellik ile son kullanıcı tarafından daha erişilebilir hale geldi. Bununla birlikte, yeni yazıcı modellerinin hemen hemen her yıl piyasaya sürülmesiyle, pazarda devasa bir 3B yazıcı çeşitliliği bulunmakta. Yakın gelecekte, evde bir 3D yazıcıya sahip olmak, bir televizyona veya bir bilgisayara sahip olmak kadar yaygın olacak. Ancak, akla birçok soru geliyor; ihtiyaçlarınıza uygun 3B yazıcıyı nasıl seçeceksiniz?
Hangi 3D Yazıcı?
3D yazıcıları araştırırken en çok sorulan sorulardan biri hangi 3D yazıcının satın alınacağıdır. 3D yazıcı seçimi yapılırken öncelikle kullanım amacının net bir şekilde belirlenmesi çok önemlidir. Çok fazla 3D yazıcı modeli ve çok fazla hammadde (filament) türü bulunmaktadır. Bu nedenle, öncelikle yapacağınız işi tam olarak belirlemeli, daha sonra hangi yazıcının belirlediğiniz işe uygun olduğuna karar vermeniz gerekmektedir. Genelde en pahalı 3D yazıcı işinizi en iyi şekilde çözecektir yanılgısı yaygındır. Mimari bir model mi yapacaksınız, ona göre bir 3D yazıcı seçmelisiniz. Mühendislikte hassas prototipler mi üreteceksiniz, ona göre bir 3D yazıcı tercih etmelisiniz. Ya da eğitim sektöründe mi kullanacaksınız, ona göre bir yazıcı seçmelisiniz.
Katmanlı Üretim Metotları Uygulanabilir Malzemeler
3D Printer Teknolojileri
3B yazıcılar hakkında bilmeniz gereken ilk şey, tüm yazıcılar aynı yazdırma teknolojisini kullanmamasıdır. Çoğu masaüstü 3D yazıcılar, “Fused Filament Fabrication” (FFF) veya “Plastic Jet Printing” (PJP) olarak da adlandırılan “Fused Deposition Modeling” (FDM) yani “Ergitilmiş Katmanla Üretim” adlı bir işlemi kullanır. Bu baskı teknolojisi, nesne tamamlanıncaya kadar belirli bir materyalin (normalde plastik) ardışık katmanlarını döşemek suretiyle üç boyutlu bir nesneyi oluşturma işlemidir. Katmanlar, nesnenin yatay enine kesitlerine benzer; bunlar, 3D modelleme yazılımı tarafından oluşturulur ve ekstrüzyon işleminden hemen sonra sertleşen ısıtmalı bir uç (nozül/nozzle) kullanılarak plastik ekstrüzyon edilerek oluşturulur. Diğer masaüstü 3D yazıcılar ise, “Stereolitografi” (SLA) adlı işlemi kullanır; bu süreçte, bir lazer, parçayı oluşturmak için ışığa duyarlı reçine tabakası üzerinde katmanı katılaştırır. Daha detaylı bilgi için “3D Yazıcı (3D Printer) Nasıl Çalışır? – Katmanlı Üretim Yöntemleri” sayfamıza göz atabilirsiniz.
Satın Almadan Önce Aşağıdaki Soruları Yanıtlayın
Bir 3D yazıcı satın almaya karar verdiyseniz ve pazardaki mevcut yazıcılardan hangisini tercih etmeniz gerektiğini bilemiyorsanız aşağıdaki soruları cevaplayarak başlayabilirsiniz.
1) Neden 3D Yazıcı Satın Almak İstiyorsunuz?
3D yazıcı satın almak için birçok nedeniniz olabilir. Hayal edebileceğiniz herhangi bir şeyi üretebilme becerisine sahip olan 3D yazıcılar ile tasarımlarınızı üretmenin mutluluğu ve yaratıcılığınızı keşfetme isteği 3D yazıcı alma sebebiniz olabilir. Bir diğer sebep ise çalışmalarınızda dijital 3D tasarımlarınızı (CAD) gerçek boyutlarda üretip prototipler geliştirerek nihai ürünün üretimi için istediğiniz kadar deneme yapabilir ve çalışma arkadaşlarınız ile daha kolay geliştirmeler yapabilirsiniz. 3D yazıcıların kullanım alanları hakkında bilgiyi bu sayfamızdan edinebilirsiniz.
2) 3D Yazıcıyı Kim Nerede Kullanacak?
Siz? Eşiniz? Çocuklarınız? Mühendisler? Tasarımcılar? Halk kütüphanesindeki insanlar? Bir maker atölyesinde kullanılacak bir yazıcı için önerilen 3D yazıcı ile on yaşındaki çocuklarla dolu bir sınıfa önerilen 3D yazıcı farklı olacaktır. Denetlenen ve denetlenmeyen kullanımlar, tozlu veya temiz ortamlar, risk / sağlık / yaralanma gibi tehlikelerin olabileceği durumlarda 3D yazıcı tercihleri önemlidir.
3) Bu Baskıları Hangi Amaçla Almak İstiyorsunuz?
Hangi filament/materyale ihtiyacınız olduğunu bilmiyor olabilirsiniz, ancak baskılar için her zaman bir hedefiniz vardır. Örneğin, gıdalar için güvenli kaplar ya da uzaktan kumandalı araba parçalarını daha güçlü ve hassas basmak isteyebilirsiniz. Bazı yazıcılar büyük baskı alanına sahip olabilir veya hızlı baskılar alabilirler, ancak ayrıntılı modellerde o kadar da iyi sonuç vermeyebilirler.
Bilgisayarlar nasıl eğitim sektöründe değerli bir araçsa, 3 Boyutlu Yazıcı da artık o kadar güçlü bir araçtır. Bu nedenle, bir projeniz olduğu sürece bir 3B yazıcıya ihtiyacınız olacak. Yapacağınız projeleri göz önünde bulundurmak da doğru yazıcının seçimi için çok önemlidir. “Okullarda 3 Boyutlu Yazıcı Kullanımı” ile ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz.
4) Hangi Boyutlarda Baskılar Alacaksınız?
Ne yapmak istediğinize bağlı olarak yazdırmak istediğiniz modelinizin ölçüleri yatak boyutunuz ile sınırlıdır. Küçük biblolar veya modeller bastırmayı planlıyorsanız, büyük bir yazdırma alanına sahip olmak sizin için lükstür. Tek bir basımda daha büyük öğeler yazdırmak istiyorsanız, daha fazla hacme ihtiyacınız olacak. Genellikle, 200mm (En) x 200mm (Boy) x 200mm (Yükseklik) yatak boyutlarında yazıcılar bulunmaktadır. Bazı markalarda daha büyük basım alanına sahip yazıcılar da bulunmaktadır, ancak fiyatlar da ona göre artmaktadır.
Tabii ki yazdırma alanı ne kadar büyük olursa, yazıcının dış kasa boyutları da o kadar büyük olacaktır. Ne bastırmak istediğinizi düşünün ve boyutlarının ne olabileceği konusunda bazı tahminlerde bulunun. Küçük boyutlarda üretim yapacağınızı düşünerek standart boyutlarda bir yazıcı almış olabilirsiniz, ancak Thingiverse modellerinde sizin basım hacminizden daha büyük modeller ile karşılaştığınızda modelinizi birden fazla parçaya bölebilir veya ölçeklendirebilirsiniz.
5) Ne Kadar Tecrübelisiniz?
Bu ilk yazıcınız mı olacak? Daha önce hiç 3D yazıcı kullandınız mı? Başka elektronik veya mekanik uzmanlığınız mı var mı? Elleriniz bu işe yatkın mı? Bu ilk yazıcınızsa ya da yazıcının tüm özelliklerini ve davranışlarını yaşayıp deneyimleyerek öğrenmek için zaman ya da sabrınız yoksa tak-çalıştır (plug’n play) ve kolay kullanımlı bir 3D yazıcı tercih etmelisiniz.
6) Kullanım Kolaylığı Sizin İçin Önemli Mi?
Kullanım kolaylığı çok önemli bir faktördür, zira tüm 3D yazıcılar aynı kullanıma sahip değildir. Bazı 3D yazıcı üreticileri, kullanıcıların daha basit ve net bir şekilde yazıcıları kullanabilmeleri için çalışırlar. Baskı kalitesini kontrol etmenizi sağlarken kolayca ve hızlı bir şekilde basım yapmanızı sağlayan gelişmiş bir ekran ve arayüz olmasına dikkat edin.
Filament değiştirme veya ekstrüder (baskı kafası/extruder) ayarlama gibi kullanıcıyı her adımda yönlendiren makine üzerinde bulunan iyi bir ekran ile basımlarınızı çok daha kolay alabilirsiniz. Uygun fiyatlı, genellikle Çin’den gelen, yazıcıların kullanımı oldukça zor olabilir ve kod satırları aracılığıyla yazıcıyı kontrol etmeniz, uzun eğitim kılavuzlarını okumanız gerekebilir.
7) Hangi Filamentleri Basmak İstiyorsunuz?
Genellikle insanlar başlangıçta, PLA olarak adlandırılan sebze bazlı plastik kullanarak baskı yaparlar. Ancak gün geçtikçe sadece PLA filament ile yetinmek istemeyeceksiniz. Oldukça esnek olan “flex filament”lerin sayesinde kalıp yöntemi ile elde edemeyeceğiniz özel modeller, daha tok ve güçlü filamentler (ABS, PETG, Karbon Fiber ve Naylon) ile güçlü prototipler veya şık görsellere sahip modeller için; tahta, bronz, pirinç, bakır gibi filamentlerle baskılar almak isteyebilirsiniz. Kullanacağınız malzemeye bağlı olarak, ısıtmalı bir yatak, ısıya dayanıklı hareket sistemi ve ısıtıcı bloğunuzun (hotend) güvenle erişebileceği yüksek sıcaklık gibi ihtiyaç duyacağınız bazı özellikler de olacaktır.
8) Ekstrüder Sayısı Önemli Mi? Parçalarınız Karmaşık Mı?
3D yazıcının plastiği erittiği ve ittirdiği bölüme ekstrüder (extruder) denir. Yazıcının geri kalan kısmı sadece ekstrüderi desteklemek ve hareket ettirmek için vardır. Birden fazla renk veya filament türüne sahip modeller basmak ister misiniz? Öyleyse, birden fazla ekstrüder bulunan bir yazıcı (örneğin ArtıBoyut A1 Pro) seçmelisiniz. 3D yazıcılar, kaç adet ekstrüdere sahipse o kadar filament türü/renk ile basım yapabilir. Ancak bilinmelidir ki, ekstrüder sayısı artınca 3D yazıcının bir modeli daha yavaş basmasına neden olur.
Örneğin, modelinizde karmaşık yapılar ve daha sonra çıkartılacak destek yapıları bulunuyorsa, bu destek yapıları temizlemek için su veya diğer kimyasal maddeler ile çözünebilen PVA veya HIPS filamentler ile baskılar alabilirsiniz. Hareketli bir parça üretmek istiyorsanız ve parçalar arasında boşluklara ihtiyacınız varsa, ikinci ekstrüder ile çözünebilir filament kullanarak parçanızı hassas bir şekilde üretebilirsiniz.
9) Isıtılmış Yatak ve Kapalı Sistem Gerekli Mi?
Isıtılabilen yatak ve kapalı sistem daha kaliteli modeller üretmek için olması gereken bir özelliktir. Büyük ve düz baskılarda kalkma ve çatlamaları da önlemektedir. Ayrıca, PLA’dan daha fazla eğilme eğilimi olan ABS ve Naylon (PA) ile baskılar almayı kolaylaştırır. Bazı yazıcılar, genellikle yan pencereleri kapalı olsa da üstü açık kasaya sahiptirler. Ancak önemli olan tüm pencerelerin kapalı olması ve havalandırma sistemi ile filament türüne göre iç sıcaklığının ayarlanabilir olması gerekmektedir.
10) Hangi Hassasiyetlerde Baskılar İstiyorsunuz?
3D yazıcılarda çeşitli çözünürlüklerde baskılar alınabilir. Tabii ki normal bir kağıt yazıcı gibi, çözünürlük ne kadar yüksek olursa baskı o kadar yavaş olur. İhtiyacınız olan çözünürlük, yazıcıdan ne istediğinize göre değişir. Minik figürler veya oval parçalar mı basmak istiyorsunuz? Muhtemelen daha iyi bir çözünürlük isteyeceksiniz ve böylece katman çizgileri daha az belirgin olacak. Daha büyük nesneler/arduino koruma kutuları gibi şeyler basmak istiyorsanız, muhtemelen çözünürlüğü umursamayacaksınız. Çoğu yazıcı tipik olarak 100 mikron (veya 0,1 mm) ile azami oranda hassasiyette basım yapabilir. Bazı yazıcılar ise 50 mikrona (0.05 mm) kadar hassasiyette basımlar yapabilir.
11) Baskı Hızı Ne Kadar Önemli?
Bir 3D yazıcının hızı; yazdırmayı planladığınız modele, katman kalınlığına ve istediğiniz hassasiyet oranlarına göre değişmektedir. Bir proje için onlarca (veya yüzlerce) birbirine uyumlu prototip parça mı basacaksınız? O zaman basım hızınızı azaltmak zorundasınız. Mümkün olduğunca çabuk baskılar çıkartacak bir yazıcı isteyebilirsiniz. Baskı düğmesine basıp sonunda herhangi bir şey üretmek isteyen normal bir insan mısınız? O zaman muhtemelen hassasiyet sizin için çok da önemli değil. O zaman hızlı üretin.
12) Ek Özellikler ile Daha Konforlu ve Rahat Baskılar Almak İster Misiniz?
3D yazıcılar, modelleri basmanın yanı sıra, yazdırma deneyimini oldukça kolay ve keyifli hale getirebilecek birçok ilginç özellik sunmaktadır. Bu özelliklerden bazıları aşağıda listelenmiştir:
Estetik ve Şık Tasarım: Teknik bir özellik olmasa da, bir yazıcının görünümü önemli bir rol oynayabilir ve seçiminizi etkileyebilir. Bu nedenle, yeni 3D yazıcıların çekici dış görünüşleri bulunmaktadır ve yazıcılar artık bir garajda bir araya getirilmiş gibi görünmüyorlar. Bunun yerine ofisinize, atölyenize veya sınıfınıza profesyonel ve estetik bir görünüm katıyor.
Dokunmatik Renkli Ekran ve Sade Arayüz: Geniş renkli dokunmatik ekranda model indirme, yazıcıya yükleme ve üretimi kolayca kontrol etme ayrı bir zevktir. Ayrıca arayüzün sade ve tek tık ile baskı alabilme özelliği de sizleri yormayacaktır.
Uzaktan Kontrol: Birçok 3D yazıcı, dilimleme yazılımı kullanarak bir nesneyi basmak için USB ile bilgisayara bağlı olması gerekmektedir. Bağlantı koptuğunda veya bilgisayarınız kapandığında basım yarım kalır ve saatler süren basımı baştan başlatmak zorunda kalırsınız. Ethernet veya WiFi bağlantısı kullanarak; bilgisayar, tablet veya cep telefonundan baskı yapma özelliği olan yazıcıları tercih etmenizi tavsiye ederiz.
Kamera: 3D yazıcı üzerinde konumlandırılmış bir kamera vasıtasıyla baskıyı canlı olarak izlemek çoğu zaman kullanışlı olabilir. Örneğin bir iş gününün sonunda bir baskı verebilir ve baskıyı evden ya da başka herhangi bir yerden izleyebilirsiniz. Uzaktan kontrole sahip yazıcınıza bilgisayar, tablet veya cep telefonu ile erişebilir, böylece devam eden baskılarınıza her zaman istediğiniz yerden göz atabilir ve nihai baskıda sorun olup olmadığını gözlemleyerek hem filament hem de zaman israfını önleyebilirsiniz.
Filament Ağırlık Ölçme: Genellikle filamentler 500 gr veya 1 kg’lık makaralar şeklinde satılmaktadır. İlk başta makaranızda kaç gram filament olduğunu bilseniz de farklı modeller ürettikçe ve zaman geçtikçe makaranızda ne kadar filament kaldığını unutacaksınız. Filament ağırlık ölçme sistemi sayesinde hangi marka filamenti kullanırsanız kullanın, modellerinizi basımlarınız yarım kalmadan gönül rahatlığıyla üretebilirsiniz.
Filament Algılama: Çoğu kullanıcı, makarasında ne kadar filament kaldığını bilmeden veya tahmin ederek basıma devam eder ve 3D baskı sırasında filament bittiğinde hem parası hem de zamanı boşa gider. Filament algılama sistemi sayesinde filamentiniz bittiğinde yazıcınız basımı duraklatır ve yeni filament yüklediğinizde basım kaldığı yerden devam eder.
13) Yazıcınız Sessiz Mi Çalışsın?
Üreticiler genellikle 3D yazıcıların gürültü seviyesini kullanım kılavuzlarına ve websitelerine yazmadıklarından dolayı yazıcınızı odanıza veya bir sınıfa koyup gürültüyü duyunca hüsrana uğrayabilirsiniz. Yazıcıları satın almadan önce sesleri ile ilgili bilgi edinebilmek için hakkındaki incelemeleri okumanız ve Youtube videolarını seyretmeniz gerekecek. Bu konunun, yazıcınızı nereye yerleştirmeyi planladığınıza bağlı olarak çok önemli olduğunu unutmayın. Eğer bir garaj veya atölye alanınız varsa, yazıcının “yüksek sesli çalışması” kimin umurunda? Ancak, yazıcıyı küçük bir alanda çalışan insanların olduğu bir ofise koyacaksanız, belki daha sessiz bir yazıcı (ArtıBoyut 3D Yazıcılar gibi) size göre daha uygun olacaktır.
14) Yazıcınız Güvenlik Önlemleri Alınmış CE Sertifikalı Mı Olsun?
3D yazıcılar söz konusu olduğunda bazı güvenlik önlemleri alınması gerekmektedir. Çünkü 3D yazıcılarda, çok fazla kablo ve yüksek akım vardır. Plastiği 200-270°C arasında ısıtan ve hareket eden ekstrüder ve 100°C’ye kadar ısınan yatak bulunmaktadır. Dikkatli olmazsanız ve yazıcınız kapalı sistem değilse elinizi çok ciddi yakabilirsiniz. Ayrıca, CE sertifikasyonu olmayan, kabloları, devre kartı ve güç kaynağı açıkta elle kolayca erişebilen yazıcıları can ve mal güvenliğiniz için tercih etmemenizi tavsiye ederiz.
15) Toksik Gaz/Dumanlardan Korunmak İster Misiniz?
3D yazıcınızı iyi havalandırılan bir odada tutmanız çok önemlidir. Baskı işlemi sırasında, özellikle ABS plastikleri kullandığınız zaman, toksik gaz/partikül/duman çıkmaktadır. Bu dumanlar, genel sağlığa olan etkilerini gösteren çok az veya hiç araştırma bulunmamakla birlikte, oldukça ciddi sonuçlar doğurabileceği rapor edilmektedir. Yine de, özellikle 3D yazıcıları çok kullanacaksanız, gerekli tedbirleri almak ve HEPA, aktif karbon filtresine sahip 3D yazıcıları tercih ederek ABS, karbon fiber ve naylon tarzı filamentleri kullanmanızı tavsiye ederiz.
16) 3D Yazıcınızın Garantisinin Olmasını İstiyor Musunuz?
Birçok yazıcıda hiç veya 1 sene ithalatçı firma garantisi bulunmaktadır. İthalatçı firma garantisine, genellikle makinelerin üreticileri yurtdışında olduğundan dolayı, pahalı ve uzun sürede gelen yedek parçalar beklenmektedir. Hiç garantisi olmayan yazıcıya sahip olursanız yedek parçanızı en az 20 günde gelecek şekilde Çin’den sipariş etmek (Çin’deki üreticiye güvenebiliyorsanız) ve kendiniz montajını yapmak zorundasınız. Unutmayın ki 3D yazıcılarda yüksek akımlı parçalar bulunmaktadır. Yanlış bir montajda hem canınıza hem de yangın tehlikesi ile malınıza zarar gelebilir. Bu nedenle, Avrupa standartlarında CE belgeli kapalı sistem izolasyonlu 3D yazıcıları tercih etmelisiniz.
17) Müşteri Hizmetlerine Telefon ve E-Posta ile Anında Ulaşabilmek Sizin İçin Ne Kadar Önemli?
İnsanlar genellikle ucuz Çin malı yazıcıları tercih ettiklerinde yaşadıkları sorunları çözecek bir muhattap bulamamaktadırlar. Satın aldığınız 3D yazıcının daha tadını çıkaramadan tecrübesizliğinizden veya yazıcının bir parçasının bozulmasından dolayı çalışamaz duruma geldiğinde çöpe atmanız gerekebilir. Bunun yerine kurumsal üreticilerden alacağınız 3D yazıcıların teknik servisleri sizlere 7 gün 24 saat telefon veya e-posta ile yardımcı olabilirler ve yerinde teknik servis desteği sağlayabilirler.
18) Belirli Yazılım / Uyumluluk / Erişilebilirlik Gereksinimleriniz Var mı?
Windows, Mac veya Linux işletim sistemini mi kullanıyor musunuz? İşletim sisteminize bağlı olarak, 3D yazıcınızı kontrol etmeniz ve modellerinizi dilimlemeniz (slicing) için uyumlu yazılım olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Yazıcınızı uzaktan kontrol etmek istiyorsanız, Android veya IOS işletim sistemleriyle de uyumlu olup olmadığına dikkat edin.
19) Ne Kadar Bütçe Ayırabilirsiniz?
3D yazıcı fiyatları birkaç yüz dolardan on binlerce dolara kadar değişebilmektedir. Özellikle, 400$’dan 1.000$ aralığında çok fazla seçenek bulunmaktadır, ancak ödün vermeniz gereken bazı hususlar olabilir.
Çoğu zaman biraz daha fazla para harcayarak daha fazla özellik ve daha iyi kalite elde edebilirsiniz, ancak bu her zaman doğru değildir. Bu para konusu bazen, ne tür bir 3B yazıcı satın alacağınıza karar vermek açısından tek büyük faktör olabilir. Makul 3B yazıcıları yarım montajlı olarak 250$ gibi düşük bir fiyatla Çin’den 3D yazıcı bulabilirsiniz. Ancak bu 3D yazıcıları siz kendiniz montajını yaparsınız ve herhangi bir sıkıntıda (ki Çin malı parçalar kullanıldığından çok sık arızalanacaktır) garantisi olmadığı için sıkılıp yazıcınızı bir kenara atabilirsiniz. Sıkı bir bütçeyle uğraşmadığınız sürece, biraz daha esnek olabilirseniz sizi hiç yormayacak, tak-çalıştır, stabil ve birçok materyali/filamenti sorunsuz ve hassas basabilen 3D yazıcılar bulmanız mümkündür.
Sonuç
Sonuç olarak, sizin için bir 3B yazıcı seçmek oldukça zor olabilir. Bununla birlikte, kendinize şu soruyu sorduğunuzda “3D yazıcıyı ne için kullanabilirim/kullanacağım?” cevabını biliyorsanız, bu makale 3D yazıcı seçiminizde size yardımcı olacak güzel bir rehber olacaktır. Karar vermeden önce bir daha düşünüp ve ihtiyaç duyduğunuz tüm önemli özellikleri bir yere yazıp piyasada bulunan 3D yazıcılarla karşılaştırma yapmayı unutmayın. Karşılaştırma sonucunda doğru seçimi yapacaksınız.
İhtiyacınız olan 3B yazıcı seçmenize yardımcı olacak “3D Yazıcı Karşılaştırma Tablosu” buradan ulaşabilirsiniz.
3D Yazıcı seçimi ile ilgili kafanızda hala soru işaretleriniz varsa, lütfen ArtıBoyut ekibi ile görüşmek için info[at]artiboyut.com adresine e-posta atarak iletişime geçmekten çekinmeyin.
Kaynaklar
How to choose the right 3D printer for you
Selecting a 3D Printer
How to Choose a 3D Printer
Selecting the Best 3D Printer on a Budget
Buyer’s Guide: How to Choose / Compare 3D Printers
10 Things You Need To Know Before Buying A 3D Printer
How to Choose a 3D Printer
A discussion on 3D printers, UFP emission, and HEPA filtration
VOC & particle emissions from 3D printers
iz atölye iletişim
neden biz
atölye çalışmalarının önemi