Robot kol yapımı; TUBİTAK 4006 Bilim Fuarı kapsamında hazırladığım robot kol yapımının projesini sizlerle paylaşıyorum. Tekrara düşmemeniz açısından metinde değişiklik yapmanız sizlerin ve bizlerin yararına olacaktır.

  1. Projenin Adı: Robot kol yapımı
  2. Proje türü:  Tasarım
  3. Proje Alanı: Bilişim Teknolojileri

Proje Özeti:

Günümüzde teknolojisi artık robotlar üzerine kurulmaktadır. Robot; çevredeki  ve yüklendiği  verileri okuyabilen, kendi kendilerini kontrol edebilen, elektronik ve mekanik parçalardan oluşan makinelere denir. İnsanların zorlandığı bir çok alanda robotlar devreye girmektedir. Bu sayede hem insan yaşamı kolaylaşmakta hem de kalitesi artmaktadır. Robotlar, ulaşımdan tarım ve hayvancılığa, inşaattan askeriyeye gibi çok geniş bir yelpazede kullanılmaktadır.  Örneğin, inşaat sektöründe ağır iş makinelerin yaptığı işleri aslında bir robot mantığıyla düşünebiliriz.  Ağır bir malzemeyi robot kol yardımı ile yer değiştirilmesi kolaylıkla sağlanabilir. Böylelikle küçük bir robot tasarlayıp, robotlar hakkında farkındalık yaratmak hedefindeyiz. Böylelikle öğrencilerimiz geleceğin meslekleri arasında yer alan mekatronik hakkında ön bilgiye sahip olarak geleceği için yeni bir kapı açmış olacak.

AMAÇ

Yapımını düşündüğümüz robot kol ile herhangi bir nesneyi bir yerden bir yere rahatlıkla taşınabilmektedir. Mikrodenetleyici kart kullanılarak yapılan bu robot ile öğrencilerimiz kodlamanın önemini kavrayacak ve bir farkındalık oluşturacaktır. İleri aşamalarda robot geliştirmeye açık olacak ve öğrencilerimiz yeni fikirler ile robotu geliştirme imkanı bulacaklardır. Bir robot yapımında öğrencide farkındalık yaratmak yeni oluşacak fikirlerin önünü açmaktır. Daha önce yapılan çalışmalarda görülmüş ki öğrencilere herhangi bir örnek çalışma yaptırmak, göstermek onlardan yepyeni fikirlerin doğmasına neden olmaktadır.

YÖNTEM

Günümüzde basit robot tasarımda mikrodenetleyiciler kullanılmaktadır. Piyasada ulaşabilirlik, kullanabilirlik ve maliyet açısından en uygununu Arduino Uno kart seçimi yapılmıştır. Öncelikle proje fritzing programı ile tasarlanarak algoritması oluşturulacaktır.Özellikle servo motor ve potosiyometre kullanımına özellikle dikkat edilecektir. Çünkü potonsiyometre ve servo motorlar ile robot kolu kontrol edilecektir. Diğer elektronik malzemeler temin edilerek montaj ve kodlama işlemleri yapılması planlanmaktadır. Malzeme listesinde görüneceği üzere sadece elektronik parçalardan değil günlük hayatta kullanılan normal eşyalarda kullanılmıştır. Öğrencilerimizde pratikliği ön plana çıkarmak bu bağlamda önemli bir husustur.

Malzeme listesi

  • 1 Adet Arduino Uno Kart
  • 4 Adet Servo Motor
  • 4 Adet Potansiyometre
  • 2 eşit parçaya ayrılmış tahata
  • Yeteri kadar jumper kablo
  • Tahtadan çöp şiş
  • Plastik kelepçe
  • Küçük vidalar

Öğrencilerimizin öncelikle ağır iş makinalarının çalışma prensibini anlaması gerekmektedir. Bu bağlamda küçük bir araştırma ile kaldırma kuvveti hakkında bilgi edinilmesi düşünülmektedir. Daha sonrasında proje yapım aşamasına geçilmektedir. Yapılacak robot kolun hangi nesneleri kaldırabileceği belirlenecektir. Robot kolu bir kesme şeker büyüklüğü ve ağırlığında bir nesnenin yerini rahatlıkla değiştirebileceği düşünülmektedir.

Montaj işlemleri sırasında öğrenci küçük vidalama, plastik kelepçe ile sabitleme işlemi yaparak el becerileri gelişimi sağlanacaktır. Öğrenci yaş seviyesi olarak küçük olduğu düşünüldüğü için lehimleme, havya gibi yanıcı etkisi olan malzeme kullanımı tercih edilmemiştir.

Son aşama ise Arduino karta kodlama yapılmasıdır. Hangi nesnenin nasıl hareket edeceği, hangi komut hangi nesneyi nasıl etkilediği? gibi merak uyandırıcı sorular ile kodlamada kullanılan terimlerin sorgulanması planlanmaktadır.

Not: istenildiği taktirde arduino kodları sizlere gönderebilirim. Yorum kısmına mail adresinizi yazmanız yeterli.

iz atölye iletişim

Eğitim kurumları için mekan özgü atölye çözümleri için bizleri arayın. Atölyeler için mobilya ve ekipman çözümlerinin yanı sıra öğrenci ve eğitmen eğitimleri içinde izlere ulaşabilirsiniz.
Telefon: 0545 834 9353
Mail : bilgi@izatolye.com

neden biz

İz Atölye eğitim kurumlarının ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda atölye çalışmaları yapmakta ve atölyeler için sarf malzeme temin imkanı sağlamaktadır. Böylelikle çocukların eğitimlerinin önemli bir yanını teşkil etmesi gereken el ve zihin koordinasyonu tam, eksiksiz sağlanmaktadır.Çocukları artık sadece oyuncaklara ya da bilgisayara veya televizyonun karşısına hapsetmek doğru değil. Motor becerilerini geliştirmek, hayal güçlerini kullanmalarını diğer çocuklarla ekip çalışmasını öğretmek için farklı atölye çalışmaları çok faydalı. Atölye çalışmaları sırasında çocukların hayal gücü desteklendiği gibi konsantrasyonlarına da büyük katkı sağlıyor.Ayrıca ince motor becerilerinin gelişmesine, farklı malzemelerle tanışmak, malzemeleri düzenli ve özenli kullanmayı öğrenmeye kadar pek çok farklı katkı sağlıyor. Çocukların, kendi yaş grupları ile yaptıkları çalışmalar hem sosyalleşmelerini sağlıyor hem biriyle yardımlaşmayı öğrenirken ayrıca bir şey üretmenin keyfine de varıyorlar.

atölye çalışmalarının önemi

Atölye Eğitimi, bütünleşik bir yapı içerisinde fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarını birleştirerek; gençlerin analitik düşünmelerini, farklı öğrenme grupları ile etkileşimler kurmalarını, takım çalışması becerisi kazanmalarını, bildiklerini güncel olaylar ile ilişkilendirmelerini ve ürünlerini girişimci bir ruhla sunmalarını sağlar. Öğrencilerin keşfederek ve uygulayarak öğrenmelerini hedefleyen Atölye Eğitimi ile fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik becerilerini öğrencilere kazandırmak ve düşündüğünü hayata geçirebilen, yenilikçi, yaratıcı bireyler yetiştirmek amaçlanır.Atölye Eğitimi Neden Önemli;
  • Öğrencileri motive edebilir. Çünkü gerçek hayattan örneklere de uygulanabilir.
  • Çocuklar neden sonuç ilişkisi kurmaya başlarlar.
  • Öğrenciler daha derin, daha detaylı düşünebilirler.
  • Öğrencilerin bireysel çalışma ve takım çalışması becerilerini geliştirir.
  • Atölye Eğitim, ezberci değil sorgulayıcıdır.
  • İletişim becerileri en üst seviyelere çıkabilir.
  • Öğrenciler eleştirel düşünmeyi öğrenirler.
  • Hata yapmanın aslında ne kadar değerli olduklarını görür öğrenciler.
  • Hatalarından ders çıkarıp tecrübeler edinirler.