Robotik Kodlama Eğitmen Eğitimi; Çağın gerekleri arasında yer alan robotik kodlama artık ilk okul seviyesindeki öğrencilerin bile rahatlıkla öğrenebildiği bir sistem haline geldi. Peki, İngilizce’de Science (Fen), Technology (Teknoloji), Engineering (Mühendislik) ve Mathematics (Matematik) kelimelerini baş harflerinden oluşan STEM uygulaması olarak da bilinen robotik kodlama nedir, nasıl yapılır, kimler yapabilir?
Robotik ve kodlama faaliyetlerinin her geçen gün önemini arttırmasıyla birlikte eğitmen eğitimi de çözüm sunulması gereken bir olgu olmuştur. İZ Atölye de verdiği donanımıyla birlikte eğitmen eğitimi hizmeti de sunmaktadır.
ROBOTİK KODLAMA…Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullarda yaygınlaştırılmaya çalışılan robotik kodlama nedir? Robotik kodlama nasıl yapılıyor, kimler yapabilir? Velilerin ve öğrencilerin son dönemlerde cevabını en çok merak ettiği sorulardan bazıları bunlar. Kısa ve net bir şekilde özetlersek, robotik kodlama küçük yaştaki çocukların bile artık bir robotu başından sonuna kadar tasarlayarak yönetebilmesini ön gören programdır. Yani bir öğrenci, robotun bütün malzemelerini, tasarımını, bileşenlerinin bir araya getirilmesini, yazılım programını hazırlamasını ve yüklemesini ön gören sisteeme robotik kodlama denir. Apple’ın CEO’su Tim Cook “Kodlamayı öğrenmek tüm yabancı dillerden daha önemli” diyor. Cook’un bu ifadesi robotik kodlamanın ne kadar önemli olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor.
ROBOTİK KODLAMA NEDİR?
Kodlama Derneği’nin kurucusu Gizem Göktepe, yeni tanışanlar için kodlamanın ne olduğunu şöyle tarif ediyor: Kodlama, tüm bu teknolojilerle anlaşabilmemizi sağlayan dilin adı. Bilgisayarlara ne yapması gerektiğini söyleyen komutlar dizisi. Örneğin; telefonunuzda mesajlarınıza bakmak istediğinizde mesajlar simgesine dokunursunuz ve mesaj kutunuz açılır. İşte burada mesajların açılması gerektiğini söyleyen şeyin adı ‘kodlama’. İsterseniz sabahları sizi uyku modunuza göre sevdiğiniz müziklerle uyandıran alarmlar kodlayabilirsiniz. Yani size sunulanı değil, istediğinizi tercih edebileceğiniz bir kapı aralıyor kodlama bilmek. Önümüzdeki 25 yılda, içerisinde kodlamanın olmadığı çok az meslek kalacak. Çocuklarının geleceklerini düşünen ailelerin çocuklarına bu yatırımı yapmaları şart! Çok daha önemlisi, şu anda ilkokulda okuyan çocuklar mezun olduklarında, şimdi var olmayan meslekleri yapmak durumunda kalacaklar. 5 yaşından itibaren her çocuk kodlama öğrenebilir. “Çocuğum okuma bilmiyor kodlama nasıl öğrenecek” diye endişelenmeyin, okuma bilmeden de çeşitli platformlar yardımıyla kodlama öğretebiliyoruz.
“Dünyada olağanüstü bir hızda gelişme gösteren robotik bilimi, robotik biliminin eğitimine duyulan ihtiyacı da aynı hızla arttırmaktadır. Bu ihtiyaç doğrultusunda günümüzde robotik biliminin genç yaşlardan eğitimine başlanması hızla yaygınlaşmaktadır. Bu eğitim süreci gençleri robotik alanında geliştirmenin yanında, bilim ve teknoloji alanına yönlendirmekte, bu alanlarda yapılacak çalışmalara zevk ve ilgiyle katılmaları yönünde motive etmektedir. Atölye çalışmasında bireyler, elektronik temel sistem ve kavramlardan başlayarak adım adım mekanik yapıların nasıl çalıştıklarını incelerler ve bu düzenekleri kendileri tecrübe ederek hayata geçirirler. Bu atölye sayesinde deneyerek ve görerek motor, tesisat düzeneği, elektrikli aksamlar vs. ilgili temel beceri ve kavramları öğrenirler. Sayesinde motor nedir, motor ve elektrikli düzenekler nasıl çalışır, sensörler(algılayıcı) ne işe yarar, bir robot üzerinde değişiklikler nasıl yapılır gibi bilgiler öğrenilmesi ile elle tutulur ürünler üretilir.”
ROBOTİK KODLAMANIN FAYDALARI NELERDİR?
- 3 boyutlu düşünme, şekil ve uzay algısının gelişimini sağlamak.
- Hayal gücü (imajinasyon) ve ince motor becerilerinin gelişimini sağlamak.
- Becerilerin gelişimiyle beraber, üretme ve buluş yapma duygularının pekiştirilmesini sağlamak.
- “Ben bir ürün ortaya koyabiliyorum” özgüveni ve heyecanını kazandırarak yeteneklerinin farkına varmasını sağlamak.
- Bireylerin, yetenek ve gelişimine uygun ürünler oluşturmasına fırsat vererek, kendi yaş grubundan daha ileri düzeyde kazanımlar sağlamak.
ROBOTİK KODLAMA NASIL YAPILIR?
Robotik kodlama yapmak artık çok basit. Özellikle internet çağında sadece robotik kodlama değil, birçok alanda kısa sürede bilgi sahibi olabilmek mümkün. Bunun için interneti doğru bir şekilde kullanabilmek önemli. İnternette videolar aracılığıyla ve doğru kelimeler üzerinden robotik kodlamanın nasıl yapıldığını görmek ve öğrenmek son derece basit.
Birçok robot seti var, arduino, mblock, robotis, lego. vb.. Her robotun kendine göre kodlaması ve yazılım araçları var. Block şeklinde scract gibi kodlama istiyorsanız mblock kullanabilirsiniz. Arduino da kendinizde yazabilirsiniz veya block şeklinde scract gibi kodlayadabilirsiniz . Robotiste ve lego da kendi yazılım arayüzünde ayarlamaları ve algoritmasını kurarak kendi kodlarını kullanarak yazılımını hazırlıyorsunuz. Bilgisayarınıza kullandığınız robotun kodlarını yazmak için yazılımını kuruyorsunuz sonra robotu bilgisayarınıza bir kablo ile bağlayıp kodları robota yüklüyorsunuz.
Vodafone – Habitat: ‘Yarını Kodlayanlar Projesi’ kapsamında il il gezerek çocuklara eğitim veriyorlar.
INTERNETTE ROBOTİK KODLAMA ÖĞRENME YOLLARI NELERDİR?
Robotik kodlamayı internet üzerinden de öğrenmek kolaylıkla mümkün. İnternet üzerinden robotikk kodlamayı ücretsiz bir şekilde online olarak öğreten platformlar şunlar:
code.org
Aralarında Bill Gates, Mark Zuckerberg ve Sergey Brin’in de bulunduğu bir grup tarafından, ABD’de kodlama eğitiminin yaygınlaşması için kuruldu. Her yaşa uygun.
Scratch
8-16 yaş arası çocukların kullanımına göre tasarlanmış oldukça basit bir arayüze sahip programlama ortamı.
Tynker
Öğrencilere görsel programlama dilinin mantığını öğretmek için tasarlanmış bir eğitim platformu.
Kodable
İlkokul öğrencilerine özel. ABD’de her beş ilkokuldan birinde kullanılıyor.
Codespark
Codespark, 4 yaş üstü çocuklara kodlamanın ABC’lerini öğretmenin eğlenceli ve etkili yolu. Çocuklar, kendi 3D oyunlarını tasarlamak ve oluşturmak için temel kodlama kavramlarını öğreniyorlar.
LightBot
iz atölye iletişim
neden biz
atölye çalışmalarının önemi