Robotik Kodlama Oyunu İndir ; Teknolojinin her geçen gün bambaşka fırsatlar sunması, insan hayatını da yakından etkiliyor. Sektörler buna göre değişiklik gösteriyor, yaşam biçimleri bu değişikliklere göre şekilleniyor. Aile olgusunda bile teknoloji oldukça büyük rol oynuyor.
Ebeveynlik, çok uzun zamandır çocuklara iyi bir aile eğitimi sunmaktan çok daha fazlasını ifade ediyor. Zaman içinde değişen koşullarla birlikte anne-baba olma kavramı, çocuklara hayatı öğretmenin de ötesinde fırsatları keşfetmeyi gerektiriyor. Özellikle 2000’li yıllardan beri teknolojinin geniş kitlelere yayılmasının hız kazanmasıyla birlikte çocuklar da artık teknolojinin tam anlamıyla içine doğuyor. Henüz konuşmayı bile bilmeyen bebekler, mobil cihazları kullanabilecek duruma geliyor. Bir zamanların televizyon izlemek için erkenden uyanan çocukları, şimdilerde uyumak için bilgisayarın başından kalkmamakta direnen çocukları ile savaş veriyor.
Çocuk yaşlarda programlama dilini öğrenerek teknoloji ekosistemine dahil olabilmeye ve kod yazarak yepyeni girişimlere imza atmaya ön ayak olacak birçok çevrimiçi servis yer alıyor. İşte bugünün miniklerini geleceğin dahileri haline getirebilecek 15 online kod yazmayı öğrenme servisi…
Çocuklara özel 15 online kod yazmayı öğrenme servisi
1. Codea
Çocukların hayallerinde canlandırdıkları görselleri, simülasyonları ve oyunları hayata geçirmelerine imkan tanıyan uygulama, tablet üzerinden kullanılabiliyor. Uygulama üzerinden tasarımın arkasındaki kodlara müdahale edilebiliyor, şablonlarda değişiklik yapılabiliyor. Basit bir uygulama diline sahip olan Codea, kod yaratım sürecine dair iyi bir başlangıç noktası olabiliyor.
2. Codecademy
Temel düzeyde kod yazma bilgisi olan çocuklara uygulama ve online mecraların çalışma prensibini ücretsiz ve interaktif videolar ile öğreten ve forum aracılığıyla bilgi alışverişi yapabilmeye imkan veren Codecademy, dünya çapında her yaştan 25 milyon katılımcıya sahip. Platformun henüz Türkçe dil desteği bulunmuyor.
3. CodeCombat
Çocukların en çok ilgisini çekecek yöntemle, oyunla kod yazmayı öğreten CodeCombat, hiçbir programlama tecrübesi olmayan öğrencilere bile programlamayı öğretmek amacıyla yola çıkan eğitici bir oyun. Çocukların gelişimlerini gerçek zamanlı olarak görebildikleri platform, onlara kod yazarak macera dolu bir oyuna girme şansı veriyor. Bu yolla katılımcılar hem daha üretken hem de daha motive olmuş halde kod yazmayı öğrenebiliyor. Ayrıca Türkçe desteği sunuyor.
4. CodeMonkey
Bir diğer oyun yoluyla kod yazmayı öğrenme platformu olan CodeMonkey, temel kodlama becerilerinin yanı sıra çocuklara direktif vermeyi öğretmeyi de amaçlıyor. Dünya çapında birçok kullanıcıya sahip olan uygulamada kod yazmayı öğrenen herkes kendi uygulamasını ve oyunlarını geliştirebiliyor.
5. Code.org
Her öğrencinin bilgisayar bilimine adapte olmasını sağlamak misyonuyla yola çıkan Code.org, kodlamanın erken yaşlarda öğrenilmesi için bir fırsat sunuyor. Yaklaşık 7 milyon öğrenci hesabı bulunan platformda, Türkçe dil desteği de sunuluyor. Code.org yoluyla kod yazmaya başlayanların sayısı yaklaşık 11 milyonu bulurken, bu yazı hazırlandığı an itibariyle öğrenciler tarafından yazılan 11,151,730.618 satır kod yer alıyor.
6. Code School
Videolu eğitimler sayesinde web teknolojileri üzerine kod yazmayı öğreten Code School servisinde katılımcılar önce video izliyor, ardından kod yazıyor ve buna dair geri bildirim alarak kendilerini daha fazla geliştirme imkanı buluyorlar. Kod yazımını her başarıyla tamamladıklarında ise seviye atlayarak ödüllendiriliyorlar. Böylece öğrenciler, hem interaktif hem de oldukça etkili bir yöntemle kod yazmayı öğrenebiliyorlar.
7. Daisy the Dinosaur
Kod yazma konusunda henüz çok ileri seviyelerde olmayan çocuklar için sürükle-bırak mantığıyla oynayabilecekleri bir oyun olan Daisy the Dinosaur, aslında dinozor Daisy’yi kodlama ile hareket ettirebilecekleri bir platform. Bu tablet oyunu, ilgi çekici görseller ve basit adımlarla küçük yaştaki kullanıcıların eğlenerek kod yazmayı öğrenmesini amaçlıyor.
8. Geleceği Yazanlar
Bir cep telefonu operatörü Turkcell’in sosyal sorumluluk projesi olan Geleceği Yazanlar platformu, aslında başlangıç seviyesindeki birçok kişinin eğitim alarak iş fırsatları dahi bulabildiği bir akademi. Sağlık, eğitim, çevre gibi önemli konularda mobil yazılımların geliştirilmesini destekleyen proje, Türkiye’nin mobil yazılım öncüsü bir ülke haline gelebilmesi gibi büyük bir misyon da taşıyor.
9. Hackety Hack
Kod yazmaya dair en ufak bir bilgisi bile olmayanların kolayca programlamayı öğrenmesini esas alan Hackety Hack uygulaması, öğretici videoları ve blog yazıları ile herkesin basit bir şekilde kendi uygulamasını oluşturmasına ve yüklemesine imkan sağlıyor.
10. Hopscotch
Blokları oluşturup hareket ettirerek bir inşaatı yönetme oyunu olan Hopscoth, çocuklara kodlamanın temellerini öğretiyor. Bunun yanı sıra kod yazmayı öğrenen çocuklara interaktif bir ortamda kendi oyunlarını ve uygulamalarını geliştirme olanağı veren oyunda kullanıcılar karakterlerinin her hareketlerini programlayabilmeyi de öğreniyorlar.
11. Kodu
Microsoft tarafından geliştirilen ve videoya dayalı bir eğitim sistemi sunan Kodu, Açık Akademi platformu içerisinde yer alıyor. Çocukların da yetişkinler kadar kolaylıkla kullanabileceği ve eğlenebileceği bir tasarıma sahip olan Kodu ile çocuklar kendi uygulamalarını oluşturabiliyor, kendi oyunlarını tasarlayabiliyorlar. Sanal bir okul gibi eğitim veren Kodu’da sanal sınıflar, kütüphane ve program yazmaya imkan tanıyan bir platform da yer alıyor. Eğitimin yanı sıra Kodu, kod yazma becerisine sahip olan kullanıcıların yeteneklerini ortaya koyabileceği bir yarışma ortamı da sağlıyor. Ayrıca platform Türkçe dilinde eğitim veriyor.
12. Move the Turtle
Küçük çocuklara temel kod yazma becerileri kazandırmak amacıyla geliştirilen Move the Turtle oyunu, adından da anlaşılacağı gibi sevimli bir kaplumbağanın oyun boyunca ilerlemesini sağlamak üzerine bir kurguya sahip. Temel kod yazma becerileri ile giderek karmaşıklaşan adımların gerçekleştirilmesi sayesinde kaplumbağanın hareket ettirilmesi sağlanırken kodlamanın da çocuklar tarafından eğlenceli bir yolla öğrenilmesi amaçlanıyor.
13. Rails for Zombies
Programlama dili olan Ruby’yi web tarayıcısı üzerinden öğretmeyi amaçlayan Rails for Zombies, video dersleriyle programlamayı öğretmek esasına dayanıyor. Her bir video içeriği izlendikten sonra kod yazma becerisi testten geçiyor ve başarılı geçen testler sonucunda kullanıcılar seviye atlayarak ödüllendiriliyor. Programlama dilleri arasında en eskilerden biri olan Ruby’yi zombilerden kaçarak hayatta kalma amacına dayandıran platform, kullanıcıların bir sonraki serüveni merak etmelerini sağlayarak oldukça verimli bir eğitim süreci sunuyor.
14. Scratch
Öğrenciler, akademisyenler ve alanında uzman kişilerce geliştirilen Scratch, çocuklara görsel programlama dili öğretmeyi amaçlıyor. Öğrencilerin interaktif hikayeler yaratmasını, hayal ettikleri animasyonları canlandırmalarını, diledikleri gibi oyunlar oluşturmalarını destekleyen Scratch, programlama ve yazılım geliştirme anlamında kullanıcıların becerilerine oldukça büyük katıda bulunuyor. Programlamaya atılan ilk adımın sağlam temellere oturmasını sağlayan Scratch ücretsiz eğitim imkanı sunuyor ve Türkçe dil seçeneği bulunduruyor.
15. Fractus Learning
“Kod yazmanın eğlenceli yolu” söylemiyle yola çıkan Fractus Learning, çocukların kod yazma becerisi kazanmalarını isteyen aileler ve eğitimciler için geliştirildi. Eğlenceli ve yaratıcı bir yolla programlama yapma imkanı veren Fractus Learning; oyunlarla, bilgi ve becerileri pekiştirmeye yarayan egzersizlerle, uygulamalarla ve daha birçok teknik yoluyla herhangi bir kodlama diline odaklanmadan genel hatlarıyla kod yazmayı eğlenceli bir aktiviteye dönüştürmeyi amaçlıyor.
iz atölye iletişim
neden biz
atölye çalışmalarının önemi