Akuaponik Ekoloji Atölyesi; Akuaponik basit bir anlatımla topraksız tarım ile akua-kültürün birleşmiş halidir. Balıkların dışkıları bitkiler için organik bir besin sağlar, gelişen bitkiler kökleri vasıtasıyla bu organik atıkları sudan aldıklarından balığın suyundaki kirlenmeyi önlemiş olurlar, yani doğal bir filtre görevi görürler.
Doğadaki Müthiş Ekosistem
- Balık bitkiye organik besin sağlar,
- Bitki de balığın suyunu temizler.
AquaGarden’da bakteri yatağı dediğimiz haznede elyaf ve süngerin gözeneklerine yerleşirler ve buradan geçen sudaki amonyağı önce nitrite sonra nitrata çevirirler.

Hidroponik Tarım Yöntemi
Hidroponik sistemde toprak kullanılmaz, bitkilerin kökleri direk su ile temas halindedir ve bitkiler insan eli ile hazırlanan suya karıştırılan ve bitki besini denilen kimyasal karışımlarla beslenir.
Kullanılan su periyodik olarak değiştirilmek zorundadır çünkü verilen kimyasallar bir süre sonra suda birikmeye başlar ve uygun bir yere atılmak zorundadır.
Akuaponik Tarım Yöntemi
- Akuaponik sistemde de toprak kullanılmaz, bitkilerin kökleri direk su ile temas halindedir ve bu su balıkların beslendiği bir tanktan gelir, hidroponik sistemdeki gibi kimyasal karışımlara ihtiyaç duyulmaz.
- Kullanılan su periyodik olarak değiştirilmek zorunda değildir, sadece buharlaşan su yerine taze su eklenir.
- Akuaponik sistem en az su kullanılan tarım yöntemidir, topraklı tarımın yaklaşık onda biri kadar su kullanılır.
- Kimyasal kullanılmasına gerek kalmadığı için hem doğayı kirletmez hem de organik besin yetiştirilir.
- Su miktarını ayarlamak zorunda kalınmaz.
iz atölye iletişim
neden biz
atölye çalışmalarının önemi