Ekoloji ve Yetiştiricilik Atölyesi; İnsanoğlunun en eski uğraş alanlarından ve geçim kaynaklarından birisi olan hayvan yetiştiriciliği, günümüzde de bu önemini sürdürmektedir. Hayvancılık, insan beslenmesinde zorunlu olan besin maddelerinin kaynağını oluşturarak dengeli beslenmemizi sağlar. Bu alan; bitkisel üretim ve sanayi üretim artıklarının değerlendirilmesini de sağlayan çok yönlü bir üretim sektörüdür.
Bitkisel üretim açısından hayvancılık önemli bir yere sahiptir. Toprağın verimliliğini arttırmak ve üretimde sürekliliği sağlamak için organik gübre olarak bilinen hayvan gübresi, suni gübrelere oranla daha avantajlıdır. Suni gübrelerin bilinçsiz kullanımı topraktan yararlanmayı olumsuz yönde etkilerken hayvan gübresi toprağın organik madde oranını artırarak daha verimli ve uzun süre kullanılabilir hâle gelmesini sağlamaktadır. Nüfusun artmasına paralel olarak hayvansal ürünlere olan ihtiyacın artması, hayvancılığın ülke ekonomisi içindeki önemini artırarak koruyacağını göstermektedir.
Nüfusun yaklaşık yarısının kırsal kesimde yaşadığı ve geçimini tarımsal üretim ile temin ettiği ülkemizde, 4 milyondan fazla tarım işletmesi bulunmakta ve bunların büyük bölümünde bitkisel ve hayvansal üretim bir arada yapılmaktadır. Bundan dolayı tarım ve hayvancılık birbirini destekleyen iki önemli çalışma alanıdır.
Bilim ve teknolojinin hızla gelişmesi, tüketici ve üreticilerin daha bilinçli hâle gelmesi, ülke politikasına bağlı olarak uluslararası standart ve kaliteyi yakalama gerekliliği üretimin ve üretim kalitesinin yükseltilmesi ihtiyacını doğurmuştur. Ayrıca Avrupa ve diğer gelişmiş ülkelerle rekabet etmek için geleneksel hayvancılık yerine eğitimli, bilgili, yeni teknik ve bilgilerle donanımlı insanlarla yapılan hayvancılığa ihtiyaç vardır.
Böylece tarımsal faaliyetin diğer alanlarında olduğu gibi hayvancılık alanında da nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla Hayvan Yetiştiriciliği Alanı Öğretim Programlarının modüler sisteme uygun olarak geliştirilmesine ihtiyaç duyulmuştur.
Hayvancılık Yetiştiriciliği Alanı Çerçeve Öğretim Programı’nda;
1. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği
2. Kanatlı hayvan yetiştiriciliği dalları yer almaktadır.
Öğretim programlarını hazırlama çalışmaları kapsamında yapılan sektör araştırması sonucunda sektörde faaliyet gösteren meslekler saptanmış ve saptanan bu meslekler seviye gruplarına ayrılmıştır. Öğretim programlarının ve modüllerin hazırlanmasında, iş yaşamının iş gücüne dönük gereksinimlerinin tüm yönleriyle dikkate alınması amacıyla sektörel kuruluşlarla karşılıklı görüş alışverişi ve iş birliği gerçekleştirilmiştir.
iz atölye iletişim
neden biz
atölye çalışmalarının önemi