Masal Anlatıcılığı Eğitici Eğitimi; Millî Eğitim Bakanlığımızın Anadolu Masalları Projesi kapsamındaki Masal Anlatıcılığı Uygulama Atölyesi Eğitici Eğitimi programında 100 öğretmenimizin eğitim alması sağlandı.
Millî Eğitim Bakanlığımızın Anadolu Masalları Projesi kapsamındaki Masal Anlatıcılığı Uygulama Atölyesi Eğitici Eğitimi programında 100 öğretmenimizin eğitim alması sağlandı.
Çocukluğumuza ve yetişkinliğimize yüzyıllardır sızıp duran masallar aslında insanlığın hayal ufkudur. Masalların hem kuşaklar hem de farklı kültürler arasında akıp giden, esneyip katılaşan, evrilip yeniden kurulan bir yapısı olduğunun altını çizen hayli çalışma var.Tabi masallar aynı zamanda eğitim ortamlarımızın ayrılmaz bir parçasıdır.
Bu çerçevede Millî Eğitim Bakanlığımız, UNESCO Türkiye ve İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz iş birliğiyle “Anadolu Masalları” “Masal Anlatıcılığı Uygulama Atölyesi Eğitici Eğitimi” hizmetiçi eğitimleri düzenlendi. İstanbul’da 26 – 31 Ağustos 2019 tarihleri arasındaki eğitime, Türkiye’nin çeşitli illerinden 100 öğretmenimiz katıldı.
Anadolu Masalları Projesi
Millî Eğitim Bakanlığımızın Anadolu Masalları Projesi kapsamındaki Masal Anlatıcılığı Uygulama Atölyesi Eğitici Eğitimi programında 100 öğretmenimizin eğitim alması sağlandı. Verilen eğitimle Anadolu masalarının Türkiye’nin dört bir yanında yaşayan çocuklarla buluşması amaçlanıyor.
Daha önceki eğitimlerde Milli Eğitim Bakanlığı ve İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün İstanbul Masal Okulu ile birlikte toplamda 300 öğretmene temel düzey masal anlatıcılığı eğitimi verilmişti. Milli Eğitim Bakanlığımız, UNESCO Türkiye ve İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün el ele verdiği bu eğitimler sonunda ise 100 öğretmenimiz temel düzeyde masal anlatıcılığı eğitimi verebilecek yetkinliğe sahip oldu.
Eğitimin ilk gününde Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sayın Uğur Kılıç ve UNESCO Millî Komisyonu Başkanı Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölümü’nden Sayın Prof. Dr. M. Öcal Oğuz masal anlatmanın önemi, gerekliliği ve bu projenin ne ifade ettiği üzerine birer sunum yaptılar.
Akabinde öğretmenlerimize bir hafta boyunca 09.00-18.00 saatleri arasında masal anlatıcılığı eğitimi verildi. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölümü’nden Doç. Dr. Evrim Ölçer Özünel, Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Duymaz, Ordu Üniversitesi/Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Dr. Emine Çakır, Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türk Folkloru Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Pınar Fedakâr, Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Dr. Mustafa Gültekin, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Masal Anlatıcısı Güldâne Berk gibi isimler bilgi paylaşımında bulundular.
Masal Anlatıcılığı
Masal aslında her şeyden önce ve daha çok ses demek? Bu yüzden masal okunmaktan ziyade dinlenir. Biri anlatır, diğerleri dinler. Kısalığı, dili, yapısı buna uygundur. Gelgelelim sese karşı olan hassasiyetimiz, yaşımız ilerledikçe özellikle görme duyumuzun sürekli uyarılmasıyla geri planda kalmaya başlıyor. Buna rağmen masal o hassasiyeti yeniden yeniden yaşayacağımız mahrem bir alan. Masalları profesyonel bir anlatıcıya ya da seslendirme sanatçısına okutarak kaydetmek, evde, sınıfta çocuklara kayıttan dinletmek mümkün. Öğretmen de bir on dakika nefes alır, o da bir masal dinler. Ama öğretmenlerin kendi içlerinden geldiği gibi masal okumalarının/anlatmalarını yerini hiçbir şeyin tutmayacağı açıktır.
Bu bağlamda eğitime katılan öğretmenlerimiz masal anlatıcılığı ile ilgili olarak şunları kazandılar: Geleneksel masal anlatıcısı ve masal anlatıcılığının kültürel değerinin farkına varmak. Türk dünyası masal anlatıcılığı geleneği hakkında bilgi sahibi olmak?
Masalları çocuğun yaş özelliklerine göre anlatabilmek. Çocuğu masalın içine alma tekniklerini uygulayabilmek. Sözlü kültür unsurlarından tekerleme örnekleri ile masalı birleştirebilmek. Kişisel ve mesleki yönden kendisini geliştirmeye yönelik faaliyetlerde bulunabilmek. Meslektaşlarıyla bilgi ve deneyim paylaşımına açık bir hâle gelmek.
Öğretmenlerimiz eğitim sonunda anlattıkları birbirinden güzel masallarla, her biri kendi şehrindeki öğretmen arkadaşlarına ve öğrencilerine masallar götürmek üzere yola koyuldular.
iz atölye iletişim
neden biz
atölye çalışmalarının önemi