Millî Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk, gerçeğe hayal penceresinden bakan İstanbul Masal Okulu’nun açılışına katıldı. İl Millî Eğitim Müdürlüğü’müzün çocuk kültürü, eğitimi, edebiyatı ve sanatın bir bütün olarak ele alındığı yepyeni ufuklar çizen İstanbul Masal Okulu açıldı. Zamanı süsleyen, içimizi aydınlatan, düşlerimizi gökkuşağına dönüştüren masal anlatıcılığı eğitimi alan öğretmenlerin yer aldığı etkinliklerle, hedef öncelikle 20 bin öğrencimizi masallarla tanıştırmak ve onların hayal dünyalarını geliştirmek.
Bir Varmış, Bir Yokmuş
Validebağ Öğretmenevi’ndeki İstanbul Masal Okulu’nun açılışına Millî Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk, İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcımız Sayın Levent Özil, eğitim yöneticilerimiz ve masalcı öğretmenlerimiz katıldı. Programda, Anadolu ve dünya masallarını çocuklara yeniden anlatmak ve onların hayal güçlerini geliştirmek için çalışmalar yürüten İstanbul Masal Okulu’nun amaçlarıyla çalışmaları üzerinde duruldu. İstanbul Masal Okulu koordinatörü Özgür Aras Tüfek ise “Evvel zaman içinde kalbur saman içindeki” masalların taşıdığı imkânlardan söz etti. Ardından aşina olduğumuz masal geleneğinin tüm karakteristik öğelerini, çok katmanlı kurgu anlayışıyla bir araya getiren iki masal anlatıldı.
İlk adımı kütüphanelerle başlayan masal okulu tasarısının gelişim yolculuğu 800 öğretmenimizin katılımıyla düzenlenen İstanbul Masal Zirvesi ile sürdü. Oldukça heyecan uyandıran bu yoğun süreceMillî Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk da katıldı ve desteklerini sundu. Ardından masal anlatıcılığı alanında çok güzel ve sevindirici gelişmeler yaşandı. Bakanlığımız Anadolu Masalları Projesi’ni başlattı. Proje kapsamındakieğitimlerle Anadolu masalarının Türkiye’nin dört bir yanında yaşayan çocuklarla buluşması amaçlanıyor.
Masalları seven ve onlara daha yakından bakmak isteyen öğretmenlerimiz için önemli bir boşluğu dolduran İstanbul Masal Zirvesi’nden sonra masal eğitimi almak isteyen öğretmenlerimiz için 10 haftalık bir eğitim modülü hazırlandı.Eğitime katılan öğretmenlerimiz masal anlatıcısı ve masal anlatıcılığının kültürel değeri ile Türk dünyası masal anlatıcılığı geleneği hakkında bilgi sahibi oldular. Burada eğitim alan öğretmenlerimizin katkılarıyla İstanbul Masal Okulu açıldı. Böylece kozası hayalle örülen İstanbul Masal Okulu’yla birlikte hayaller gerçeğe dönüştü.
Masal Anlatıcılığı ve Sanat Okuryazarlığı
İlham veren masalcı öğretmenlerimizin günde iki kez okullardan gelen öğrencilerimize masal anlattığı okulda sabah 50, öğleden sonra 50 olmak üzere her gün 100 öğrenciye masal anlatılıyor. Her hafta sonunda ise 50 öğretmenimizle temel eğitimden 30 öğrencimiz de masal dünyasının zenginliğini keşfetme sürecine dâhil oluyor. Böylece dinleyenlerin bilincine iyiliği, doğruluğu, güzelliği notsuz cezasız yerleştiren masalların nasıl anlatılacağını da kavrıyorlar. Ayrıca İstanbul Masal Okulu öğretmenleri hastanelerde ve okul kütüphanelerinde de masal anlatımı etkinliklerine katlıyorlar.
Olağan ile olağanüstüyü, gerçekle hayali buluşturan İstanbul Masal Okulu’ndahem Anadolu masallarını hem de dünya masallarını anlatılıyor. Ayrıca okulda yaşadığımız çağı insan, hayvan ve teknoloji boyutuyla yorumlayarak masal ülkesinin sınırlarını genişleten sanat masallarına da yer verilecek.
Çocuklarımızı masalların içine çeken, şiirsel ve tatlı diliyle onların duygularının kapısını aralayanİstanbul Masal Okulu, çocuklarımızın okuma kültürü kazanmalarının yanında sanat okuryazarı olmalarını destekleyecek bir içeriğe sahip.
İletişim
Adile Sultan Kasrı Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu
Adres Tophanelioğlu Cad. No19/4 Altunizade Üsküdar, İstanbul 34662
İSTANBUL / ÜSKÜDAR
adilesultankasriogretmenevi.meb.k12.tr
Tel:(0216) 325 6444
Fax:(0216) 325 3169
iz atölye iletişim
neden biz
atölye çalışmalarının önemi