Arduino Nedir? Arduino Ne İşimize Yarar ve Neler Yapabiliriz ? Evet soru aslında olduğunca açık. Arduino’yu bilmek bize neler kazandırır ve onunla neler yapabiliriz. İlk olarak Arduino’dan biraz bahsedelim…

 

Dijital elektronik çoğumuzun bildiği gibi aslında 1 ve 0′ lardan oluşur. Yani ekranda okuduğunuz bu yazı bile aslında bir ve sıfırların ekrana yazdırılmasından oluşur. Dijital kavramı Arduino’da karşımıza çıkan kavramlardan biridir. Örneğin basit bir ledi yakmak istiyorsunuz. Ledin bir ucunu anota (-) bir ucunu da Arduino’nun bacaklarından (biz bunlara pin diyoruz) birine bağlıyorsunuz. Evet , bir ledi yakıp söndürmedeki aslında zor görünen kısım bukadar. Yazılım kısmında ise işte işe dijital giriyor. Led söndürüp yakmadaki basit mantık nedir sizce ? Ledi açıp kapatmak öyle değil mi ? Yani biz ledin bağlandığı bacağa bir dersek led yanacak 0 dersek led sönecektir. İşte dijital elektronik bundan ibarettir tamamen.

 

Neler Yapabilirim ?

Arduino ile neler yapabilirim ? Arduino ile aslında pek çok elektronik uygulamayı geliştirebilirsiniz. Tabiki bir ay robotu falan yapamazzsınız ama gerekli bilgi ve tecrübeyle en basintinden bir Quad-Copter yapabilirsiniz. Peki kendinizi geliştirmek için ne yapmalısınız ? Kendinizi geliştirmek için sürekli projeler üretin. Sıcaklık sensörleriyle çalışın , çizgi izleyen robotlar yapın , Infra Red kumandalarla gelen veriyi okuyun. Yani kısaca hayal gücünüzü kullanın. Gerisi zaten gelecektir. Örneğin Arduino ile yapılmış birkaç sıradışı proje : http://www.instructables.com/id/20-Unbelievable-Arduino-Projects/ 

 

Bir önceki paragrafta belirttiğim gibi Arduino’yla bir ay robotu yapamazsınız veya ona Windows , Linux , Android gibi işletim sistemleri kuramazzsınız. Sınırlarımız tamamen 1 ve 0 yazan 16 Mhz lik işlemciden ibaret. Ancak tabiki bunu küçük görmeyin. Neler Yapabilirim ? paragrafında verdiğim linki incelerseniz bu küçük aletin sınırlarının nekadar geniş olduğunu görebilirsiniz .

 

Arduino’ya yeni başlayacak arkadaşlar için bu yazıyı oluşturmaya karar verdim. Arduino’ya ilk başladığım zamanlarda, çok aceleci davranarak çok geniş bir araştırma yapmadan Arduino seti almıştım. Türkiye’deki Arduino parça fiyatları malesef oldukça yüksek olduğu için biraz pahalıya patlamıştı. Arduino ile uğraşan arkadaşlar benim gibi öğrenci olduklarından, Arduino öğrenim süresinde karşılarına çıkan en büyük engel belki de maddiyat olmuştur. Çünkü Arduino çalışmalarınız, geliştirdiğiniz projeler arttıkça bir çok ekipmana ihtiyaç duyuyor. Bu süreçte öğrendiklerimi ve tecrübe ettiklerimi sizlerle paylaşarak yeni başlayan arkadaşların benim gibi aceleci karar verip hataya düşmemeleri için bu yazıyı hazırlamaya karar verdim.

 

Arduino’ya Yeni Başlayanlar Nelere İhtiyaç Duyar ?

Böyle bir sorunun cevabı, tabi ki de Arduino’nun herhangi bir modeli olacaktır diyeceksiniz ama değil. Arduino’ya yeni başlayanlar öncelikle sabırlı olmaya ihtiyaç duyar. Bunu söylerken size komik gelebilir ama işin içine tamamen girdiğiniz zaman ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Yukarıda bahsettiğim gibi ilk zamanlar bana da saçma gelmişti büyük bir hevesle her şeyi şimdi yapacağım , şimdi denediysem olacak ! Demiştim tabi sonra bi süre sabır ve emek gerektiğini anladım. Sizin bu süreci yaşamamanız için ben kopya verip sabır gerektiğini şimdiden söylemiş olayım.

 

Arduino Seçimi

Arduino Uno modeli başlangıç için idealdir. Ayrıca internette bir çok kaynak bulabileceğiniz bir Arduino modelidir.Çünkü çoğu insan kullanımı kolay olduğundan başlangıçta Uno modelini denemiş bir çok problem yaşamış ve bunları forumlarda, bloglarda sormuş soruşturmuş. Bu şekilde sizin de faydalanacağınız bir çok yazı çıkmış ortaya bu yüzden Arduino Uno ile başlamanız tavsiye olunur. Türkiye’deki ortalama fiyatlara baktığımız zaman ortaya orjinal ve klon muhabbeti çıkıyor. Eğer orjinal ürün takıntınız var ve para harcamayı seviyorsanız orjinal modelleri tercih edebilirsiniz. Türkiye fiyatları 60-70 TL arası değişiyor. Performansı açısından tabi ki klondan biraz daha iyi ama bana sorarsanız orjinaline bu kadar para vermeye hiç gerek yok tabi ki siz bilirsiniz. Türkiye’deki klon fiyatları ise 25-40TL civarlarında. Yurt dışı fiyatlarına baktığımız zaman 4$-5$ dolar civarlarında bile bulabileceğiniz klonlar yer alıyor, sabırlı olup ben beklerim derseniz tabi ki yurt dışından almak daha mantıklı sonuçta daha bir çok malzemeye ihtiyaç duyacaksınız. 4$-5$ civarı satılan Arduino’dan ne olur canım demeyin kullanıcı yorumlarını okuduğumuz zaman memnun olan insanları göreceksiniz ki ben de bundan 2 ay önce aldığım 6$’lık klon Arduinomu denediğimde diğer elimde bulunan Arduinodan bi farkı olduğunu görmedim açıkcası. 4$’lık olan Arduino’dan bugün sipariş verdim geldiği zaman site üzerinden ufak bir inceleme yazısını sizlerle paylaşırım.

 

Komponent Seçimi

Benim yine tavsiyem yurtdışından temin etmeniz, çünkü yurtdışından bu resimdeki gibi bir seti 3-4$ civarına satın alabiliyorsunuz. İçerisinde ihtiyacınızı görecek bir çok kompanent bulunuyor. Bunlardan biraz bahsedeyim, benim aldığım aşağıdaki sette 180 adet çeşitli direnç, 4 adet potansiyometre, 12 adet led, 6 adet buton ve onlarla uyumlu çeşitli 18 adet renkli buton kabı bulunuyor. Link vermek istemiyorum bu resmi zaten bir çok yurtdışı mağazasında görürsünüz size uygun gelen fiyatlı ürünlerden seçim yapabilirsiniz.

Devretahtası (Breadboard) Seçimi

Arduino Proje SetiArduino Proje Seti

 

Arduino Nedir?; Devre tahtası (breadboard) üzerinde devre kurabileceğiniz bir devre tahtası. Tek başına almak istediğiniz zaman ortalama 2$ gibi bir fiyatı var. Ancak benim size tavsiye edeceğim, resimdeki gibi ufak bir set almanız. İçerisinde breadboarda arduino dışında güç vermek için kullanacağınız bir modül ve 65 parça kablo (jumper) bulunuyor fiyat olarak, 4$ civarında.

 

Kablo (Jumper) Seçimi

Kablolar dişi-erkek çeşitlerine göre farklılık gösteriyor. Bunların her birinden elinizde bulunmasında fayda var. Bu şekilde isterseniz ortalama, 120 parça kabloya 4$ civarı bir fiyata sahip olabilirsiniz. Bir önceki devretahtası setinden tercih ederseniz şimdilik o yeterli olacaktır.

Şimdi şöyle bir hesap yaptığımızda, 12-15$’a Arduinoya başlamak için yeterli ekipmanınız olacaktır. İnternetten araştıran arkadaşlar, böyle bir setin en az 60-80 liraya satıldığını görebilirler. Bunlar dışında projelerinizi geliştirmek için sensörler veya farklı Arduino ekipmanları için başka bir konuda açıklama yapacağım. Şimdilik konuyu uzatıp sizi sıkmak istemiyorum. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle.

 

iz atölye iletişim

Eğitim kurumları için mekan özgü atölye çözümleri için bizleri arayın. Atölyeler için mobilya ve ekipman çözümlerinin yanı sıra öğrenci ve eğitmen eğitimleri içinde izlere ulaşabilirsiniz.
Telefon: 0545 834 9353
Mail : bilgi@izatolye.com

neden biz

İz Atölye eğitim kurumlarının ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda atölye çalışmaları yapmakta ve atölyeler için sarf malzeme temin imkanı sağlamaktadır. Böylelikle çocukların eğitimlerinin önemli bir yanını teşkil etmesi gereken el ve zihin koordinasyonu tam, eksiksiz sağlanmaktadır. Çocukları artık sadece oyuncaklara ya da bilgisayara veya televizyonun karşısına hapsetmek doğru değil. Motor becerilerini geliştirmek, hayal güçlerini kullanmalarını diğer çocuklarla ekip çalışmasını öğretmek için farklı atölye çalışmaları çok faydalı. Atölye çalışmaları sırasında çocukların hayal gücü desteklendiği gibi konsantrasyonlarına da büyük katkı sağlıyor. Ayrıca ince motor becerilerinin gelişmesine, farklı malzemelerle tanışmak, malzemeleri düzenli ve özenli kullanmayı öğrenmeye kadar pek çok farklı katkı sağlıyor. Çocukların, kendi yaş grupları ile yaptıkları çalışmalar hem sosyalleşmelerini sağlıyor hem biriyle yardımlaşmayı öğrenirken ayrıca bir şey üretmenin keyfine de varıyorlar.

atölye çalışmalarının önemi

Atölye Eğitimi, bütünleşik bir yapı içerisinde fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarını birleştirerek; gençlerin analitik düşünmelerini, farklı öğrenme grupları ile etkileşimler kurmalarını, takım çalışması becerisi kazanmalarını, bildiklerini güncel olaylar ile ilişkilendirmelerini ve ürünlerini girişimci bir ruhla sunmalarını sağlar. Öğrencilerin keşfederek ve uygulayarak öğrenmelerini hedefleyen Atölye Eğitimi ile fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik becerilerini öğrencilere kazandırmak ve düşündüğünü hayata geçirebilen, yenilikçi, yaratıcı bireyler yetiştirmek amaçlanır. Atölye Eğitimi Neden Önemli;
  • Öğrencileri motive edebilir. Çünkü gerçek hayattan örneklere de uygulanabilir.
  • Çocuklar neden sonuç ilişkisi kurmaya başlarlar.
  • Öğrenciler daha derin, daha detaylı düşünebilirler.
  • Öğrencilerin bireysel çalışma ve takım çalışması becerilerini geliştirir.
  • Atölye Eğitim, ezberci değil sorgulayıcıdır.
  • İletişim becerileri en üst seviyelere çıkabilir.
  • Öğrenciler eleştirel düşünmeyi öğrenirler.
  • Hata yapmanın aslında ne kadar değerli olduklarını görür öğrenciler.
  • Hatalarından ders çıkarıp tecrübeler edinirler.